Nyugat és Kelet együttműködése

A nemzetközileg is elismert ScripTeast workshop-sorozatra célja, hogy segítse filmmé formálni az Európa középső és keleti felében élő kreatív forgatókönyvírók elképzeléseit. A többfordulós esemény első állomása, a lengyelországi Sterdyń melletti festői Ossoliński kastély , ahol az egyik cél az, hogy a beválogatott művek versenyképesebbek legyenek a nemzetközi porondon.

A ScripTeast további célja, hogy a meghívott művek szerzői világszerte ismertté válhassanak, és a program nemcsak az alkotások fejlesztésében, hanem a későbbi promóciós tevékenységben, illetve a koproducerek felkutatásában is segít. A ScripTeast mintájául a legjobb példák és hasonló kezdeményezések szolgáltak, valamint a szervezők sokat merítettek a Sundance Institute-tal való együttműködésükből is.

Sokat merítettek a Sundance-szel való együttműködésükből is

A program első, lengyelországi állomása után Berlinben a fesztivál idején lesz a következő forfuló, végül pedig Cannes-ban folytatódik a tervek fejlesztése, és a pitchingelés. A három fesztivál között pedig a program kreatív tanácsadóinak útmutatásai szerint az alkotók tovább dolgoznak munkájukon. A szakmai segítség mellett a ScripTeast végén  Cannes-ban a legjobb forgatókönyvíró megkapja a Krzysztof Kieslowski-díjat, amellyel egyben 10.000 euró pénzjutalom is jár, amit az idén Fliegauf Benedek Womb (Anyaméh) című filmterve nyert el, két éve pedig Krigler Gábor (Hátha ez a nap az utolsó) és Lovas Balázs (Utolér) vettek részt a programban Magyarországról.

Érthető és átélhető

Az egyik meghívott Elek Judit, aki a 2006-ban elkészült lakásmaffia története, A hét nyolcadik napja után újabb film forgatására vállalkozott. Mészöly Miklós: Szárnyas lovak és Marguerite Duras: (Szerelmem, Hirosima) Nyáron, este fél tizenegykor című írásait felhasználva készíti a Visszatérést. Utóbbit Jules Dassin 1966-ban már filmre adaptálta. A filmet Elek Judit rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is jegyzi.

Elek Judit 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, pályája elején részt vett a Balázs Béla Stúdió megalakításában. A ’60-as évek végén a Sziget a szárazföldön című játékfilmjével szerzett komoly nemzetközi elismerést. A ’70 évek elején forgatott Egyszerű történetet pedig a BBS-en belül kialakult világhírű Budapesti iskola egyik legfontosabb darabjaként tartják számon. Ezen kívül a nevéhez fűződik rendező-forgatókönyvíróként a Tutajosok, (forgatókönyvírói konzultáns: Nádas Péter), és ő jegyzi Ranódy László Árvácskájának forgatókönyvét is.

A Visszatérésben már van román koprodukciós partner, az Artia Film Romania, és francia részről pedig a Tutajosokban is együttműködő Hubert Niogret vesz részt az anyagi háttér biztosításában. A történelmi kulisszák között, a '70-es évek derekán Romániában játszódó alkotás hazai viszonylatban közepes büdzséből készül, de egyelőre még nem végleges a költségvetés. A forgatás kezdete 2009 nyarán lenne a legkedvezőbb.

Elek Judit filmterve immár tizenhét éve vár megvalósításra – eddig főként a szerzői jogok megszerzése hátráltatta a munkálatok elindítását. A könyv most a kilencedik átírt változatban érkezik Sterdyńbe. A rendező szerint a legkomolyabb feladat, hogy a több idősíkon futó történet a mélységét megőrizve egyszerre legyen átlátható, érthető és átélhető.

A Visszatérésben Katherine gyerekként éli át Erdélyben a holokausztot, majd a  háború után kivándorol Kanadába. Katherine felnőtt asszonyként látogat vissza szülőföldjére a családjával. Találkozik gyerekkori játszótársával, aki azóta  erdészként dolgozik, és a diktátor vadászatait készíti elő. Ugyan a nő visszaemlékezései és jelenkori élményei adják a film fő eseményvonalát, de a férfi párhuzamosan futó tragikus szerelmi drámája is szinte egyenrangúvá növi ki magát.

A főszereplőt Maia Morgenstern alakítja majd, a többi szerepre is van már jelölt, de Elek Judit egyelőre több nevet nem árult el. Az alkotó szerint könnyebb úgy forgatókönyvet írnia, ha karakterekben és térben tud gondolkodni. Ennek megfelelően a legtöbb forgatási helyszín is megvan már, a film nagyrészt Erdélyben forog majd.

Lengyelországban elsősorban a forgatókönyvek fejlesztése a cél

Elek Judit elmondta, hogy személyes hangvételű filmjei megvalósítása során továbbra is hajtja a kíváncsiság - és számos további terve vár még megvalósításra. Éppen ezért szeretné kívülről, „idegen szemek” által látni jelenlegi tervét a lengyelországi szervezésű ScripTeasten.

Második nagyjátékfilmjére készül Erdélyi Dániel

A ScripTeast másik meghívottja Security című filmtervével Erdélyi Dániel, az Előre! című nagyjátékfilm rendezője, akinek 411-Z című kisfilmje idén Cannes-ban debütált. A rendező készülő nagyjátékfilmjével, a Security második változatával érkezik a workshopra.

Mint Erdélyi Dániel elmondta, Lengyelországban elsősorban a forgatókönyvek fejlesztése a cél, ahol az összes meghívott egy-egy kreatív tanácsadó segítségével dolgozhat a könyvén, ugyanakkor lesznek közös megbeszélések is. A berlini és a cannes-i találkozás során pedig lehetőség nyílik a pitchingelésre, vagyis a szerzők nemzetközi producergárda előtt bemutathatják filmterveiket. Erdélyi Dániel korábban dolgozott már lengyel produkcióban, és a hazaival összehasonlítva erősebbnek látja a lengyel filmtámogatási rendszert és filmipart, amit a ScripTeast megteremtése is bizonyít.

A Security röviden egy biztonságiőrről szól, aki akaratán kívül mindenféle kétes ügyekbe bonyolódik. A szerző műfaji alkotás forgatására készül, és mint korábban már beszámoltunk róla, a film akcióthriller lesz. Hogy melyik zsánerhez áll majd közelebb, az még nem dőlt el, Erdélyi Dániel többek közt erre keresi a választ az október végén kezdődő fejlesztés-sorozaton.

A film forgatása a leghamarabb 2009 őszén kezdődhet el, a kész alkotást pedig Erdélyi szeretné nemzetközi forgalomban is látni. Ennek feltétele, hogy a világ minden részén érthető sztorija legyen a filmnek, és ez egyéni hangvétellel párosuljon. A forgatókönyvíró-rendező jelenleg a 411-Z után kapott normatív támogatást felhasználva nekifogott egy újabb kisfilm elkészítéséhez, a Magasfeszültséghez.