Orbán Viktor miniszterelnök április 23-án, a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy négymillió beoltottnál – szerinte szerdán vagy csütörtökön, vagyis április 28-án vagy 29-én érjük el ezt a számot – a szolgáltatások széles körét nyitják meg azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. A felsorolt szolgáltatások között a mozi is szerepelt.

A részletes szabályozás április 26-án, hétfő reggel jelent meg a Magyar Közlönyben:

  • A kulturális intézmények este 11-ig lehetnek nyitva.
  • A védetteknek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük.
  • A védettségi igazolvány ellenőrzése a mozi dolgozóinak lesz a feladata, akik a személyazonosságot igazoló hivatalos igazolványt is elkérhetik.
  • Amennyiben a mozi nem a szabályoknak megfelelően jár el, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Hogyan reagáltak a november 11. óta zárva tartó magyar filmszínházak a nyitás hírére? Magyarország legnagyobb mozihálózatát, a Cinema Cityt, a hat fővárosi mozit üzemeltető Budapest Filmet és a Cirko-Gejzírt kérdeztük.

Cinema City

Jó hír, hogy technikailag a mozik készen állnak a nyitásra” – árulta el a Filmhunak Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR igazgatója. „A karbantartást elvégezték, az összes szék és kárpit tisztítva és fertőtlenítve, a mozigépészek bejárnak, és minden nap elindítják a gépeket.

Van viszont két körülmény, ami miatt nem fog egyik napról a másikra kinyitni a mozihálózat: „A büféhez meg kell rendelnünk az árukészletet. Ami volt, az vagy lejárt vagy jóval lejárat előtt szétosztottuk jótékonysági célra." A másik nehézséget a humán erőforrás okozza: „Az állandó dolgozók mind megmaradtak, a jegykezelőket, büfést, pénztárost viszont iskolaszövetkezeten keresztül vettük fel, és őket nem tudtuk alkalmazni a zárás alatt. Most nagy többségében új embereket kell felvennünk ezekre a pozíciókra, és tréningeznünk kell őket.

Cinema City Allee

Elkezdték a nyitásra való felkészülést, vagyis megkezdődött az áruk beszerzése a büfékbe, illetve felvették a kapcsolatot az iskolaszövetkezettel. Tavaly júniusban a rendelet megjelenésétől számítva 10 nap kellett az újranyitáshoz, de akkor a diákmunkaerő nagyobb hányada maradt meg a cégnél. „Amint meglesz a nyitás pontos dátuma, ki fogunk adni egy sajtóközleményt” – mondta el Buda Andrea.

A védettségi igazolványt a 18 év felettiektől előreláthatólag két helyszínen fogják elkérni a Cinema City mozijaiban: „Aki a pénztárban veszi meg a jegyét, annak ott kell felmutatnia az igazolványt, majd a jegykezelő is el fogja kérni. Azért kell két helyszín, mert sokan online vásárolnak jegyet, és ők nem mennek a pénztárba.

A rendelet nem határozott meg kapacitáskorlátozást, de a Cinema City saját hatáskörben, a mozilátogatók biztonsága érdekében úgy döntött, hogy visszatérnek az első nyitás utáni korlátozáshoz: „Minden tranzakció között ki fogunk hagyni egy széket.” Az egy háztartásban élők, különböző társaságok, amennyiben egy tranzakcióval veszik meg a jegyeiket, egymás mellett tudnak majd ülni, és jobbról-balról egy-egy üres szék fogja őket elválasztani a többi nézőtől.

Még egy kört mindenkinek

A nyitás után a friss filmek számával nem lesz probléma – ígéri. „Van egy legalább 30 bemutatás előtt álló filmet tartalmazó lista, a forgalmazók csak arra várnak, hogy megtudják a nyitás pontos dátumát, hogy ahhoz képest határozzák meg a premiereket.

Minden zsánerből lesz új film, az Oscar-gálán szereplő filmekből is több fel fog bukkanni a mozikban, illetve a tavaly novemberben elmaradt premiereket is műsorra tűzik. „A filmkínálat bőséges lesz. Az amerikai mozik már nyitva vannak, emiatt a nagy stúdiók már nem tartják vissza a filmeket” – mondta el a CC marketing és PR igazgatója.

Saját felméréseik nincsenek a magyarok mozizási hajlandóságáról, de figyelik, hogyan alakulnak a nézőszámok külföldön, és azok alapján bizakodóak. „Amerikában, Kínában, Japán tömegesen jöttek vissza az emberek. Az amerikai mozihálózatunk, a Regal Cinemas április 2-án, húsvétkor nyitott ki, és jó számokat hozott. Kelet-Európában, Bulgáriában volt nyitás, és a kapacitáskorlátozás mellett is nagyon jól mennek ott a mozik, a nézőszám közelített az előző évek hasonló periódusához.” Az is bizakodásra ad okot, hogy sokan érdeklődnek a CC-nél a mozik újranyitásáról.

Budapest Film

Kész terveink vannak a nyitásra, nagyon örülünk, hogy ki tudunk nyitni” – mondta el Liszka Tamás, a Corvint, a Puskint, a Művészt, a Tabánt, a Toldit és a Kinót üzemeltető Budapest Film Zrt. igazgatója. A múlt pénteki bejelentés után még sok kérdés volt benne a védettségi igazolvány ellenőrzésével kapcsolatban, a hétfői kormányrendelet azonban ezeket nagyrészt megválaszolta: “Ami még pontosításra szorul, azon dolgoznak a jogászaink, és szükség esetén felvesszük a kapcsolatot az operatív törzzsel.

A büfék feltöltése árukkal, a munkaerő beosztása, műszaki ellenőrzés, ezek a munkák várnak ránk most, de mint mondtam, kész terveink vannak a nyitásra, ezeket most élesítjük. Amennyiben elérjük addig a négymillió beoltottat, a hétvégén kinyitunk.” Tehát jelen állás szerint legkorábban április 30-án vagy május 1-jén mozizhatunk Budapesten.

Puskin mozi

Azt tervezik, hogy a néhány napon belül meghirdetik a műsort, és a mozik nyitásáig online lehet majd venni jegyeket. Amennyiben késik a négymilliomodik oltás, és így a mozik nyitása, a meghirdetett előadásokat törlik, és automatikusan visszautalják a jegy árát. Szóval nem kockáztat az, aki jegyet vásárol a Budapest Film vetítéseire.

A nálunk dolgozó 100 ember egy része a Távmozit üzemelteti, a másik része pedig folyamatosan takarította, karban tartotta a mozikat. Nagy erőfeszítések árán elértük, hogy egyetlen embert sem kellett elengednünk a munkavállalóink közül” – árulta el Liszka, mi az egyik oka annak, hogy gyorsan ki tudnak nyitni. 

A dolgozók továbbra is maszkot fognak viselni, amennyire csak lehetséges, tartani fogják a távolságot a vendégterekben, fertőtlenítenek, és a vendégek számára is kint lesznek a fertőtlenítők. “Szigorúan betartjuk és betartatjuk a hatályos szabályokat, az elmúlt egy évben a természetünk részévé vált az óvatosság és az egymás iránti figyelem, számunkra létkérdés, hogy akik hozzánk jönnek moziba, azok biztonságban érezzék magukat” – Liszka szerint a moziba járás lesz a legbiztonságosabb fajtája a közösségi beltéri szórakozásnak a városban.

Toldi mozi

Mivel nem ír teremkapacitás korlátozásáról a rendelet, így elméletben teltházas vetítésekre is esély van, az első hetekben azonban nem számít erre: „Ez a kezdeti időszak a mozik és a cinefilek bensőséges és örömteli találkozásáról fog szólni.

Azt jósolja, minimum egy hónap kell majd ahhoz, hogy a Budapest Film mozijai visszaálljanak a normális premierszámra, utána viszont „tömegével fognak ránk ömleni a friss filmek, mivel nagyon feltorlódtak”.

Valamint ott vannak a fesztiválok, amelyeket eddig a Távmoziba irányítottunk át, most mégis meg lehet őket tartani a mozikban. Az április 29-én kezdődő Észt Hetet már túl késő lenne átszervezni, az marad az online térben, de nagy megkönnyebbülés, hogy a május végi Friss Húst már a Toldiban tudjuk megrendezni. Mozis szempontból nagyon izgalmas nyár és ősz elé nézünk, amennyiben nem kell többet bezárkóznunk” – nyilatkozta a BuFi igazgatója.

Cirko-Gejzír

A Cirko-Gejzírbe a Budapest Film mozijaival ellentétben nem mehetünk rögtön a négy milliós szám elérése után. „Ha a kormányrendelet lehetővé is teszi néhány nap múlva, rögtön semmiképpen nem nyitunk ki. Még tartanak a mozi felújítási munkálatai, így nem tudok pontos dátumot mondani” - mondta el Deák Zsuzsanna, a filmszínházat üzemeltető Cirko Film kommunikációs munkatársa.

Amint készen vannak a termek, a mosdó és világítás felújításával, más akadálya nem lesz a nyitásnak, ugyanis a Covid miatt nem bocsátottak el senkit, a gépész, a jegyszedők, az irodai dolgozók is státuszban maradtak. Deák Zsuzsanna kihangsúlyozta, hogy nyitás után minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a mozinézők biztonságban érezzék magukat a moziban.

A kínálat a Cirko esetében is bőséges lesz. „Rengeteg film vár arra, hogy bemutassuk. Vadonatújak, illetve olyanok, amiket a novemberi zárás előtt nem sokkal mutattunk be, így nem értek el annyi nézőt, amennyit normális időben elérhettek volna.

Néhány cím ízelítőül: a Cirko egyik legjobban várt bemutatója a Szupernóva Stanley Tuccival és Colin Firth-vel, jön a Berlinálén debütált, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék, a Gerhardt Richter, a festő című meditatív dokumentumfilm vagy a Soha többé nem fog havazni című lengyel misztikus dráma, melyben egy karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban.

Az már most látszik,hogy az elkövetkező néhány hónap mozikínálatára nem lesz panasz, látványfilmre (Godzilla Kong ellen, Fekete Özvegy), az Oscar-gáláról ismert alkotásokra (A nomádok földje, Ígéretes fiatal nő, Még egy kört mindenkinek) és fesztiválkedvenc artfilmekre egyaránt beülhetünk, filmfesztivált (Friss Hús) is látogathatunk majd, illetve számos magyar film vár arra, hogy végre láthassa őket a hazai közönség. Tavaly év végén elmaradt a Becsúszó szerelem és az Így vagy tökéletes premiere, a Berlinálén díjat nyert Természetes fény és Rengeteg – Mindenhol látszik szintén a nyitásra vár.

Így vagy tökéletes

Bár a szándék mindenhol egyértelmű, a mozik újranyitásának dátuma még homályos. Nagyban függ az oltási terv ütemétől, a miniszterelnök optimista becslése alapján már a hét közepén elérjük a négy millió beoltottat. A hétvégi lassulást figyelembe véve azonban könnyen lehet, hogy napokkal később jutunk el eddig a számig. 

Ha eljön a nyitás, onnantól csak rajtunk, nézőkön múlik, hogy biztonságosnak ítéljük-e meg a mozik látogatását. A biztonság megteremtéséhez persze nekünk is hozzá kell majd járulnunk azzal, hogy egymásra odafigyelve, az egészségügyi előírásokat betartva mozizunk. Az biztos, hogy nekünk már nagyon hiányzik, hogy belesüppedjünk a székbe, feloldódjunk a terem sötétségében és átszellemülve bámuljuk a fénylő-villogó nagyvásznat.

Címlapfotó: Vetítés a Toldi moziban a tavalyi Friss Hús idején