Legalább egy hónappal elhalasztották a cannes-i fesztivál kezdetét. Eredetileg május 12-én indult volna a program. Új időpontot még nem tűztek ki, a Variety információi szerint a szervezők több lehetőséget is vizsgálnak, például azt, hogy június végén kezdődjön, és július elején fejeződjön be a fesztivál.

Jelenleg egy globális egészségügyi krízishelyzetben vagyunk. Megrendülve gondolunk a Covid-19 áldozataira, és együttérzésünkről biztosítjuk mindazokat, akik a járvánnyal küzdenek” - olvasható a fesztivál által kiadott közleményben. Kifejtik benne, hogy döntésüket a francia és a nemzetközi egészségügyi helyzet alakulásának függvényében, a francia kormánnyal és és a cannes-i polgármesteri hivatallal konzultálva fogják meghozni.

Franciaországban március 16-tól kijárási tilalom van érvényben, a legfrissebb adatok szerint 10 995 fertőzött embert regisztráltak, és 372-en haltak meg a járványban.

A fesztivált alapítása óta csak két alkalommal nem tartották meg az eredetileg tervezett időpontban: 1939-ben a 2. világháború kitörése, 1968-ban pedig a diáklázadások miatt maradt el.

borítókép: Bong Joon-ho a fesztivál fődíjával és Catherine Deneuve az 2019-es cannes-i fesztivál zárógáláján