A filmklik.hu úttörő vállalkozásnak számít, üzleti alapon idehaza ugyanis eddig csak a T-Online kínált interneten keresztül filmeket, ám szigorúan csak előfizetői számára. Ezzel szemben a filmklik.hu mindenki számára hozzáférhető – hangzott el a Budapest Film sajtótájékoztatóján.

Apró szépséghiba, hogy a „mindenkibe” csak a Windows-felhasználók számítanak, a filmek szabott időre szóló lejátszhatóságát garantáló DRM-védelem technikai paraméterei miatt ugyanis a filmklik.hu-n hozzáférhető alkotások csak Windows Media Player alatt futnak, így a Linux- és Macintosh-felhasználók egyelőre kívül rekednek a Budapest Film net-tékájának  ajtaján.

Bognár Péter, a Budapest Film kereskedelmi osztályának vezetője szerint a piac így is jelentős, a hazai internet-penetrációról szóló statisztikák szerint a háztartások mintegy 13 százaléka rendelkezik szélessávú hozzáféréssel. A filmklik.hu ezt a körülbelül másfél millió internet-előfizetőt tekinti potenciális „klikkernek”.

A filmklik.hu katalógusa jelenleg 80 alkotásból áll, de mivel 150 filmmel kötöttek digitális forgalmazásra szóló szerződést, a nyár végéig mindenképpen megduplázódik a kínálat. Bognár Péter szerint az év végéig körülbelül heti öt bemutatóval bővül a hozzáférhető darabok száma (a mozibemutatóhoz képest körülbelül 5 hónapos csúszásra lehet majd számítani), az év végére mintegy félezer filmet lehet térítés ellenében letölteni. Gyakorta olyan opusokat is, amelyek csak három kópiával futottak a moziban, és ezüstkorongon sem lehet hozzájutni. Emellett a filmklik.hu katalógusában a nagyjátékfilmek mellett dokumentum- és rövidfilmek is megtalálhatók – ezek forgalmazása, szélesebb közönség elé kerülése régóta problémát jelentett az alkotóknak.

A Budapest Film Video-on-Demand (VOD) felhasználóinak 690 forintot kell fizetniük a 48 órás kölcsönzésért, míg a film megvásárlása 1390 forintba kerül (bankkártyás fizetés esetén, aki ugyanis mobiltelefonján keresztül rendezné a cechet, annak 100 forinttal többe kerül a házi mozi-élmény). Az ár azonban, aktivitástól függően, lefelé rugalmas, azaz aki gyakorta látogatja a net-tékát, 500 illetve 1000 forintért férhet hozzá a filmkatalógus darabjaihoz.

Bognár Péter elmondta, az internetes filmkölcsönző elindítását abból a megfontolásból szorgalmazták, miszerint a digitális tartalomszolgáltatás lassan átveszi a DVD-k szerepét a másodlagos forgalmazásban, ugyanakkor  - vélik a Budapest Filmnél – az elkövetkező 2-3 évben még marginálisnak számítanak majd a VOD-generálta bevételek a cég hagyományos tevékenységeihez képest. A harmadik év végére azonban már rentábilissá akarják tenni a vállalkozást, amely nem kevés pénzből, eddig 93 millió forintból jött létre – a Világgazdaság tavalyi értesülése szerint a beruházást a Mammut mozi eladásából képzett tartalékból fedezték.

A Budapest Film – első fecskeként – hamarosan komoly versenyre számít a digitális forgalmazás területén is, ugyanakkor a szabad verseny érdekében fontosnak tartják, hogy ne csak saját mozi- és DVD-forgalmazású alkotásokkal bővítsék net-katalógusukat, hanem a digitális forgalmazásba, erről szóló szerződések alapján „kívülről” is be lehessen hozni alkotásokat. Így – mondta Port Ferenc – újabb versenytársak esetén előfordulhat, hogy a VOD-forgalmazó nem élvez majd kizárólagosságot az adott alkotásra nézve, s ezzel a szolgáltatás minősége szabályozza a piacot.