Húsz éve alapították Magyarország legrégebbi operatőr versenyét, az Aranyszem Operatőr Fesztivált, ami 2018-ban lett átnevezve a világhírű operatőrök emlékére. Novemberben ismét megrendezik a versenyt, amelynek díjátadóján kiosztásra kerülnek a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak, illetve az évforduló alkalmából hosszú idő után újra átadják az Aranyszem fődíjat az év legjobb operatőrének. A nevezéseket július végéig várják a rendezvény szervezői.

Novák Emil és Romwalter Béla "Richy", a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny alapítói 2018-ban nevezték át a Novák Emil által alapított Aranyszem Fesztivált. Húsz évvel ezelőtt azért indították útjára a fesztivált, hogy felhívják a figyelmet a magyar operatőrök közösségének legkiválóbb tagjaira. Azóta évente hagyományos díjátadó keretében választják ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar operatőröket, akik egyedülálló és gyönyörű képekkel hozzák közelebb a közönség szívéhez a filmművészetet.

A Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre megkötések nélkül nevezhetnek a tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói. A szervezők az alábbi kategóriákban, 2024. július 30-ig várják a jelentkezéseket:

1.Játékfilm
2.TV-film
3.Dokumentumfilm (dokumentumfilmen belül: természetfilm, ismeretterjesztőfilm, portréfilm)
4.Kisjátékfilm
5.Diákfilm (diák vizsgafilmek)

2024. március 30-ig ingyenesen lehet jelentkezni a versenyre, utána azonban 20 ezer forintos nevezési díjjal lehet nevezni az alkotásokat az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozóra.

A Diákfilm kategória versenyzőinek idén is lehetősége lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilm díját, a Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomag különdíját, amit 2005-ben maga Zsigmond Vilmos alapított és támogatott élete végéig.

A nevezés további részleteiről ide kattintva tájékozódhatsz.