A film két testvér és egy szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja be az 1848-49-es szabadságharc idején az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét. A film készítőinek célja, hogy a közeli perspektíva használatával újrafogalmazzák a történelmi film műfaját.

 Fotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

A Guerilla főszereplői fiatal színészek: Váradi Gergely, Mészáros Blanka és Vilmányi Benett. A filmben többek között szerepel még Orbán Levente (Saul fia, Kojot), Vlagyimir Szvirszkij (Ködben) fehérorosz színész, Karl Fischer (Szomorú vasárnap) és Thomas Schubert (Atmen) osztrák színészek is. Kárpáti György Mór a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett az Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró és Máthé Tibor operatőr vezette osztályban, Erdő című vizsgafilmjét a Berlinalén, Provincia című diplomafilmjét a Cannes-i Filmfesztivál programjában mutatták be. Korábbi interjúnk a rendezővel, amelyben a filmről és az inkubátor programról is szó esik, itt olvasható.

 Fotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

Az Inkubátor Program fő célkitűzése, hogy lehetőséget biztosítson a legtehetségesebb fiatal filmesek első mozifilmjének megvalósítására. Kárpáti György Mór filmjének esetében több pályakezdő alkotó is közreműködik. A film operatőre az elsőfilmes Hartung Dávid, aki a rendezővel közös tanulmányaik kezdete óta együtt dolgozik. Látványtervezője Antal-Fógel Adrienn, dramaturgja Lányi Zsófi, akiknek szintén a Guerilla lesz az első játékfilmjük. A jelmeztervező Szlávik Juli, a vágó Duszka Péter Gábor, a zeneszerző Márkos Albert, a hangmérnök Balázs Gábor és Péterffy Máté. A filmet a Proton Cinema gyártja, producere Petrányi Viktória.

A Guerilla bemutatóját 2018 tavaszára tervezik az alkotók. Bővebb információ a Filmalap Inkubátor Programról itt található.

Borítókép: Kárpáti György Mór - Fotó: Skublics Gergely / Proton Cinema

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap