Karácsonyi meglepetésként érkezik a mozikba a cseh, szlovák és magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült bábanimációs film, a Tomi, Polli és a varázsfény, amely az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját. A házukban eluralkodó sötétség rejtélyét kibogozó gyerekek, Tomi és Polli kalandjai decembertől 21-től lesznek láthatóak országszerte a hazai filmvásznakon.

A családi animáció hivatalos plakátja viszont már most debütál, fellebbenti a fátylat az alkotás magyar szinkronhangjairól. A főbb szereplőket Gyetvai Martin, Pesztericz Mili, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Schell Judit és Csákányi Eszter szólaltatják meg az ünnepi hangulatot ébresztő bájos mesében.

A stop-motion technikával készült bábanimáció izgalmas, fordulatos nyomozásra invitál kicsiket és nagyokat az ódon bérház falai közé. Ott lakik a 11 éves Tomi, aki születése óta rendelkezik egy rendkívüli tulajdonsággal: a szó szoros értelmében ragyog. Bár a szülei mindentől védik, a szomszédjába költöző különc kislány, Polli kicsalogatja a csigaházából. Együtt vállalkoznak arra, hogy megfejtik a ház szellemének rejtélyét, legyőzik a házukat egyre jobban beterítő sötétséget és újra napfényt hoznak a lakók életébe.

A barátságról, első szerelemről, fényről és sötétségről mesélő alkotás Filip Posivac első egészestés filmje, amelynek vezető animátora az Oscar-díjas Péter és a farkas című bábfilmen is dolgozó Papp Károly Kása volt. Mellette a kelet-európai szakemberekből álló stáb magyar gárdáját erősítette még Lukács Péter Benjamin hangmester, a Testről és lélekről dallamait is jegyző Balázs Ádám zeneszerző és Osváth Gábor producer, aki többek közt a Nagykarácsonyt, a Szép csendbent és a Foglyokat is készítette. A magyar változathoz kiváló szinkron is született köszönhetően Gyetvai Martin, Pesztericz Mili, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Schell Judit, Fodor Tamás, Major Erik, Csákányi Eszter és Hegedűs Johanna közreműködésének.

A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyprogramban szereplő, az 56. Sitgesi Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Legjobb Egészestés Animációs Film díját elnyerő Tomi, Polli és a varázsfény című alkotást Magyarországon a Vertigo Média forgalmazza.