Enyedi Ildikó tavalyi filmjével a Berlinale versenyprogramjáról elhozta az Aranymedvét, idén azonban egy korábbi alkotásával szerepel a berlini fesztivál klasszikus filmeket felvonultató szekciójában: Az XX.századom digitálisan felújított változatát itt láthatják majd a világon először a nézők. A 4k-ban felújított változathoz a film eredeti negatívjait és hangsávját használták fel a a Magyar Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai.

1880. Miközben Thomas Edison (Andorai Péter) fénybe borítja Amerikát, a világ másik felén, Budapesten megszületik egy ikerpár. Dóra és Lili korán elveszítik édesanyjukat, majd néhány évre rá egymást is. A két lányt csak a csillagok vigyázzák, egymástól külön lelnek új otthonra és gyökeresen eltérő élet jut osztályrészül számukra. Húsz év elteltével Dórából könnyűvérű szélhámősnő, Liliből naiv anarchista válik (A kettős szerepben Dorotha Segda brillírozik). Dóra luxushotelekben múlatja az időt, amíg Lili tömegszállásokon nyomorog. Dóra tehetős férfiakra vadászik minduntalan, Lili pedig a női egyenjogúság nevében követ el egyre radikálisabb tetteket.

Enyedi Ildikó épphogy elvégezte a rendezőszakot, első játékfilmje máris elnyerte az 1989-es Filmszemle fődíját. A hazai sikert komoly nemzetközi elismerések követték, a Cannes-i filmfesztiválról a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat, Edinburghből és Las Vegasból pedig különdíjat hozhatott haza. A 20.század eleji Budapestet korabeli fotók alapján rekonstruálták az alkotók, Máthé Tibor operatőr pedig nemcsak korhű világítást alkalmazott a fekete-fehér felvételekhez, hanem kifejezetten a filmhez gyártatott korhű nyersanyagot a Kodak céggel.

Forrás: Berlinale