Legjobb az Első szerelem

Az észak-olaszországi kikötővárosban, Genovában március utolsó napjaiban X-Scienece címmel megrendezett seregszemle fődíját magyar alkotás nyerte el. A sci-fi filmek fesztiváljának zsűrije Enyedi Ildikó Első szerelem című alkotását méltatta a legjobb rövidfilm díjával március 28-án – tudatta a Magyar Filmunió.


Első szerelem


Meghalt Maurice Jarre Oscar-díjas filmzeneszerző

Nyolcvannégy éves korában Los Angelesben elhunyt Maurice Jarre, világhírű francia filmzeneszerző – tudatja az Origo. A három Oscar-díjjal kitüntetett művész, aki az Arábiai Lawrence, a Doktor Zsivágó és az Út Indiába című filmekért vehette át a díjat, rákbetegségben halt meg vasárnapra virradóra. Ő szerezte többek közt a Ghost, a Gorillák a ködben és A kis szemtanú zenéjét is, egyik utolsó munkája Szabó István A napfény íze című filmjének zenéje volt.


Maurice Jarre


Amerikai díj A Nyomozónak

A Magyar Filmunió értesülései szerint Gigor Attila rendező első játékfilmje, A nyomozó kapta a Legjobb közép-európai film díját a 33. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon. Ohio állam elsőszámú filmfesztiválját idén 60 ország részvételével rendezték meg március második felében.


A nyomozó


Örkényes egyensúly – Örkény István egyperces novellái filmen

A Petőfi Irodalmi Múzeumban április 29-én, délután 6 órától kerül sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció Intézete film- és televízió szakos hallgatóinak vizsgafilmjeiből tartott vetítésre – adta hírül a Litera. Bevezetőt mond Dér András filmrendező. Közreműködnek a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatói.


Örkény István első feleségével