A Mokép idén kilép a filmforgalmazás nemzetközi színterére: az állami tulajdonú cég filmforgalmazói tevékenységét Magyarország határain túl, elsőként Erdélyben is folytatni kívánja - tájékoztatta a cég szerdán az MTI-t.  A közlemény szerint egyes filmek jogait eddig is forgalmazta a nemzeti tulajdonban álló társaság, azonban a továbbiakban már saját kiadóvállalattal tervezi képviseltetni magát. A cég később fokozatosan kíván terjeszkedni a magyarlakta területek felé. "A Mokép olyan magyar szerzői alkotások és művészi art filmek forgalmazását tűzte ki célul, amelyek egyszerre szolgálják a minőségi szórakoztatást és töltenek be fontos szerepet a kultúra, a filmművészeti ismeretterjesztés területén" - írták. Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója kiemelte: fontos, hogy ezek a művek megfelelő minőségben jussanak el a határainkon túl élő magyarokhoz.

 

mokep_gulyas_balazs_500

Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója (fotó: hirado.hu)


Magyar néprajzi filmfesztivál a Művészetek Völgyében

Három szekcióban több mint 170 filmmel, koncertekkel, beszélgetésekkel és más kísérőrendezvényekkel várja a közönséget július 22. és 31. között a Bokréta és biciklilánc magyar néprajzi filmfesztivál Vigántpetenden, a Művészetek völgyében – tudatta az MTI. A DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum által koordinált MaDok kortárs múzeumi hálózat közös filmes rendezvényének elnevezése tradíció és modernitás, hagyományos életforma és mobilitás találkozására utal - mondta Szalmási Gabriella, a programsorozat sajtóreferense. A versenyszekcióba 82 film került be, ezeket jövő keddtől július 30-ig vetítik; amennyiben az időjárás engedi, részben szabadtéren. A gazdag termést neves szakemberekből álló zsűri - tagjai: Kovács Éva szociológus, Szijártó Zsolt kommunikációkutató, Sebő Ferenc népzenei előadó, zenetörténész, Szilágyi Kornél filmrendező és Kabarcz Zsófi filmrendező - értékeli; a díjkiosztó július 30-án este lesz.

bokreta_500


Bud Spencer és Terence Hill rajongói találkoznak a hét végén Gárdonyban

Az MTI értesülései szerint Bud Spencer és Terence Hill rajongói találkoznak a hét végén a gárdonyi Sport Beachen az idén is megrendezésre kerülő országos fesztiválon. Bálint Györgynek, a program szervezőjének a közlése szerint a program keretében az "ütős páros" főszereplésével készült filmeken szórakozhatnak majd a rajongók, és kipróbálhatnak több, a két vasöklű által kedvelt foglalatosságot is. Kincsvadászaton vehetnek részt, lesz sörivó-virslievő és szkanderverseny, banánemelés, sőt az is kiderül majd, hogy a vállalkozók közül ki tud több banánt elfogyasztani. Megrendezik a szinkron- és hasonmásversenyt is. Az érdeklődők szombat délután megkóstolhatják a filmhősök kedvencét, a hagymás babot is: az eledelt három méter átmérőjű, óriás serpenyőben, szabad tűzön készítik el. Este Bud Spencerrel beszélhetnek rajongói telefonon, majd a Spencer Hill Magic Band zenekar ad koncertet.

hill_spencer_500