A fesztivál teljes versenyprogramját levetítik Bécsben és Budapesten, mely szakmai vitafórummal is kiegészül, rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. Idén új helyszínekkel bővül a fesztivál, Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatják az érdeklődők.

Idén indult egy új kategória, a Duna Sellő, melyben a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderül, hogy mennyire hasonlóan, illetve különbözően gondolkodnak a térség rövidfilmesei, illetve, hogy más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni.

A filmvetítés helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin.

Idén közel 1000 filmet neveztek 80 országból, melyből az előzsűri 54 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük 8 magyar alkotást: Gyimesi Anna (Affricate), Fábián Nikolett (Nyugvó köd), Beleznai Márk (Kakukkfióka), Papp Máté (Takarás), Ladányi Jancsó Jákob (Az elveszíthető dolgok szeretete), Mira Zénó (Fox Tossing), Alexander Gratzer (In The Upper Room) és Kapás Tibor Albert (Szilánkok) műveit.

A nemzetközi zsűri tagjai Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő, Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Dr. Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, Sorosi Eszter, Szokol Judit, Horváth Mihály, Fekete Róbert és Gál András.

A versenyprogram itt megtekinthető, az eseményekről itt lehet tájékozódni.

Forrás: Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál / Címlapkép: Az elveszíthető dolgok szeretete