Az 1847-ben játszódó film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház életét, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket is. Lajos Tamás producer a film hétfői budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: mintegy két évvel ezelőtt egy barátja, a film másik producere, Vida József vetette fel az ötletet, hogy készítsenek filmet Semmelweis életéről.

Mint mondta, személyes szál is fűzte a történethez, mert nagyapja orvos volt a pécsi szülészeti klinikán, ahol gyerekként sok időt töltött. Az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: olyan élettörténetről, felfedezéstörténetről van szó, amely filmre kívánkozik és méltó megörökítésért kiált. A forgatás tavaly nyáron indult, 55 napig tartott és hosszú utómunka követte.

Semmelweis / Fotó: InterCom

Koltai Lajos rendező-operatőrről, aki a Sorstalanság és az Este után rendezte meg a Semmelweis című filmet, Lajos Tamás elmondta: a maximalizmusából semmit nem engedett, a forgatás szeretetteljes hangulatban, konfliktusok nélkül zajlott, empátiával a színészek és a stáb felé.

Nagy Katica elmondta: voltak nehéz pillanatok a forgatás során, hiszen ha az ember a történetben lévő helyzeteket átengedi magán, akkor az nagyon meg tudja viselni, de a rendezőtől sok szeretetet, támogatást kaptak, ami energiát adott a ehhez. Mint elhangzott, a szerelmi szál fikciós, amelyben a fő szervezőerő az volt, hogy történhetett volna így is. A fiktív szál azért volt fontos, hogy a történet szerethető, befogadható legyen.

Vecsei H. Miklós is arról beszélt, hogy a történet számára is nagyon megviselő, de a forgatás időszakában a karakter fontosabbá válik, mint ő maga. Felidézte: amikor a kulcsjelenetet forgatták, egész nap azt vették fel, mert a rendező nem akart benne vágni. Elmondta: már mindenki nagyon fáradt volt, végül a 21. felvétel került a filmbe. "Ez egy olyan történet, amiért az utolsó utáni másodpercet is meg kell csinálni" - fogalmazott a színész.

A film munkacíme A láthatatlan gyilkos volt - mondta a színész, hozzátéve: először egy krimibe képzelte magát, egy olyan szerepbe, akinek a gyilkost kell megtalálnia. Szerencsére hamar jöttek a szülőszobai jelenetek, ahol babákkal és az anyukáikkal forgattak, és ekkor megértette: nem arról van szó, hogy egy végzetes kórt keres, hanem őket szeretné megmenteni. A szerepe arról szól, hogy valaki elveszíti azokat, akik a legfontosabbak számára - mondta. Kiemelte: Koltai Lajost a forgatás alatt csak a film érdekelte, semmi más. Csak az érdekelte, hogy a következő jelenet hogyan fog megszületni.

Lajos Tamás, Nagy Katica, Vecsei H. Miklós / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Koltai Lajos jelen volt a vetítésen, de az utolsó pillanatban kisebb baleset érte, ezért nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón. Korábban elmondta: "Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az" - mondta korábban filmje főhőséről.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet 2 milliárd 263 millió forintos gyártási támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. A 127 perces életrajzi dráma forgatókönyvírója Maruszki Balázs és Kormos Anett, dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi. Az operatőr Nagy András, a zene Pacsay Attila munkája, a vágó Kovács Zoltán. A film producere Lajos Tamás és Vida József.

A filmben fontos szerepet kapott többek között Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla.

Az anyák megmentőjét ki nem állhatták a bécsi klinikán

Koszos, a legkevésbé sem steril 19. századi kórház világban játszódik Koltai Lajos nagyszabású történelmi filmje, ami bemutatja, hogyan tette meg világhírű felfedezését a fertőtlenítés fontosságával kapcsolatban Semmelweis Ignác, amiért a korabeli orvostársadalom kiátkozta, az utókor viszont az anyák megmentőjeként tiszteli. A Semmelweis forgatásán bejártuk a díszletet a látványtervezővel, beszélgettünk a rendezővel és a főszerepeket alakító Vecsei H. Miklóssal és Nagy Katicával is.

Forrás: MTI / Címlapkép: Lajos Tamás, Nagy Katica, Vecsei H. Miklós / Fotó: MTI/Kovács Tamás