A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző filmek közül a Berlinale hagyományainak megfelelően ismét számos alkotás feszeget aktuális társadalmi, politikai kérdéseket.

A világhírű francia rendező, Francois Ozon például a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témáját dolgozta fel Grace a Dieu (Isten kegyelméből) című munkájában, amelyet egy igaz történet alapján forgatott, a legnagyobb titokban. A nőkről szóló filmjeiről híres spanyol Isabel Coixet két nő szerelméről mesél Elisa y Marcela (Elisa és Marcela) című munkájában. A nők egyre nagyobb teret nyernek a rendezők között, a tavalyi négy után idén heten vannak a versenyzők között.

Képkocka az Elisa és Marcela című filmben (fotó: Berlinale)

Sűrű év elé néz a norvég Hans Peter Molland, két filmje is megjelenik az idén. Öt éve a Berlinálén debütált Az eltűnés sorrendjében című szatiríkus thrillerjéből saját maga készítette el a remake-et Liam Neeson főszereplésével, a Dermesztő hajszá-t jövő hónaptól vetítik a mozik. Az Out Stealing Horses című munkája a fesztivál versenyprogramjába nyert meghívást, a főszerepben kedvelt színésze, Stellan Skarsgard lesz látható.

Stellan Skarsgard az Out Stealing Horses című filmben

Jellemző a mezőnyre a hollywoodi filmgyártás jelenlétének hiánya is, amerikai produkciót csak versenyen kívül mutatnak be. Köztük van a leginkább A nagy dobás című munkájáról ismert Adam McKay új alkotása, az Alelnök. A politikai szatíra Dick Cheneyről szól, az egykori amerikai alelnököt az Oscar-díjas Christain Bale alakítja, aki A nagy dobás-ban is szerepelt.

Christian Bale az Alelnök címú filmben

Versenyen kívül öt további alkotást vetítenek a február 7-én kezdődő fesztivál fő szekciójában. A versenyfilmekkel együtt 23 munka közül 20-nak a Berlinalén tartják a világpremierjét. A produkciókban és koprodukciókban 25 ország vett részt. Ismét erős a közép- és kelet-európai jelenlét. 2017-ben a Agnieszka Holland Ezüst Medvét nyert a Spoor-ral, most pedig a lengyel, brit és ukrán koprodukcióban készült Mr. Jones-szal száll versenybe. Ezen kívül horvát, szlovén, szerb és macedón közreműködéssel készült film is szerepel a programban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Magyarországról ezúttal a rövidfilmes szekcióba hívtak meg műveket, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című alkotását. Vetítik Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjének 4K-felbontású, digitálisan felújított változatát is, a Berlinale Klasszikusok nevű szekcióban.

Képkocka az Entropia című filmből

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Tavaly csaknem 500 ezer látogatója volt, éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint). A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

A Berlinale idén is tizenegy napos, február 17-én ér véget. Ez az utolsó, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a stafétabotot.

borítókép: Mr. Jones
forrás: MTI