A Berlina Shorts kategóriában idén 24 alkotás versenyez, amelyek 17 országból származnak. Az Arany és Ezüst Medve mellett a 20 ezer euró értékű Audi Short Film Awardot is megnyerhetik, illetve az egyik rövidfilmet jelölni fogják az Európai Filmdíjra.

Tóth Luca munkája, a Lidérc úr leírása az Alien-filmek jutttathatja az eszünkbe. Egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből? A Lidérc úr a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. A zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a forgatókönyvet Tóth Luca írta.


Tóth Luca a MOME Animáció szakon szerzett BA-diplomát, majd az angliai Royal College of Art-ban végezte a mesterképzést. Ottani diplomafilmjét, A kíváncsiság korá-t a világ legfontosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban is díjazták. Előző filmje, a 2016-ban készült Superbia Cannes-ban debütált a Kritikusok Hetén, majd további 80 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt.

Tóth Luca

Az Entropia című animációs rövidfilm három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és el tudnak indulni egymás felé.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció tanszékén Entropia című tízperces rövidfilmjével, melynek forgatókönyvét is jegyzi. Jelenleg az ASF (Animation Sans Frontier) nemzetközi workshop egyik résztvevője, melynek keretei között fejlesztheti jövőbeli filmterveit. Az Entropia a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József.

Buda Flóra Anna

A berlini rövidfilmes versenyprogrambája legutóbb tavaly válogattak be magyar alkotást, Bucsi Réka Solar Walk-ját, amely megnyerte az Audi Short Film Award-ot. A Berlinálét idén február 7. és 17. között rendezik meg, ahol a jelenlegi állás szerint a Lidérc úr és az Entrópia mellett még egy hazai alkotással találkozhat a közönség. A Berlinale Classics szekcióban vetítik le Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét, amely 1975-ben Arany Medvét nyert.