A jó és rossz harca Moszkvában
Nappali őrség2006 a várva várt Nappali őrség című orosz akciófilmmel nyitott. Timur Bekmambetov az Éjszakai őrséggel elindított trilógia második darabjában is a jó és a rossz küzdelmét mutatja be Moszkvában és környékén. A film premierje Oroszországban, Belorussziában, Kazahsztánban és Ukrajnában január 1-jén volt. 

Mediterrán tangók (Almodóvar, Forman, Oliveira)

Egy másik nagy várakozást keltő mű Pedro Almodóvar új mozija Volver (Visszatérés) címen, Penélope Cruz főszereplésével. A rendező Mindent anyámról című filmjében már dolgozott együtt a színésznővel, most pedig a 80-as években készült filmjeinek két meghatározó szereplőjével (Chus Lampreave és Carmen Maura) együtt csalta kamera elé a világsztárt. A Volver-rel Almodóvar visszatér a nőkről szóló vígjátékok világába, a híradások szerint egy tangóval és szellemekkel dúsított történet keretében. A spanyol premier március 17-én lesz.

Szintén Spanyolországban forgott a híres cseh rendező, Milos Forman filmje, amely az Amadeus után egy újabb nagy életrajzi feldolgozás Goya kísértetei címmel. A spanyol festőt Stellan Skarsgård alakítja, Natalie Portman játssza a múzsáját, míg Javier Bardem (A belső tenger) egy gonosz szerzetest formál meg. A spanyolok által pénzelt produkció jelenleg az utómunkálatoknál tart, és egyelőre még nem tudni, mikor kerül mozikba.

A portugál Manoel de Oliveira Belle toujours (Még mindig szép) címmel Buñuel A Nap szépe (Belle de jour) című '67-es alkotásához készített egy második részt. Catherine Deneuve szerepét Bulle Ogier veszi át.

Európai (köz)ügyek (Chabrol, Moretti, Amelio)

Készül a kísértethistória
Almodóvar és Cruz a forgatáson
Claude Chabrol a L’ivresse du pouvoir című mozival tér vissza a vászonra. Isabelle Huppert egy sikkasztási ügy miatt veszélybe kerülő bírónőt alakít a filmben, melynek története a hirhedt Elf-ügy eseményein alapul. A bemutatót a Berlini Filmfesztiválra tervezik, míg a francia mozik február 22-én tűzik műsorukra.

A 2001-es Cannes-i Filmfesztiválon A fiú szobája című filmjével Arany Pálmát nyert színész-rendező, Nanni Moretti az Il caimano-ban egy Berlusconi-ról szóló szatírát mesél el, ami a tavaszi olasz választásokra való tekintettel nagy érdeklődésre tarthat számot. Mint azonban Moretti egy sajtókonferencián viccesen megjegyezte, nem szeretne Michael Mooretti lenni.

Szintén az Olaszországban készült Gianni Amelio (Lamerica, A ház kulcsai) új filmje, a La stella che non c’è (Az eltűnt csillag). A főszereplő egy megszállott munkás, aki annak ellenére, hogy elveszítheti állását, egy hibás alkatrész eredetét kutatva egészen Kínáig utazik vissza.

Északi érzékenység (Bier, Kaurismäki)

Mozart után Goya
Skarsgård és Portman a forgatáson
Északról a Testvéred feleségét jegyző Susanne Bier március elején jelentkezik következő filmjével. Az érzelmek realista bemutatásával nagy hírnevet szerzett rendező Esküvő után címmel családi titkokról készített drámát. A forgatókönyv ismét az igen termékeny, rendezőként is jelentős Anders Thomas Jensen (Mifune utolsó dala) munkája.

A finnek Aki Kaurismäki újabb opuszával rukkolnak elő Szürkületi fények címmel. Ez az alkotás fejezi be a rendező helsinki munkanélküliség témájában készült trilógiáját (Gomolygó felhők, A múltnélküli ember). A film Berlinben mutatkozik majd be, és ezzel egyidőben a finn mozikban is bemutatásra kerül.

Nyugat-keleti történelem (Verhoeven, Greenaway, Loach, Guédiguian, Branagh, Szabó)

A 67 éves "tékozló fiú" is visszatér holland gyökereihez. Több mint 20 éves hollywoodi kiruccanása (Robotzsaru, Emlékmás, Elemi ösztön) után Paul Verhoeven Fekete könyv címmel rendezett filmet hazájában. A forgatókönyvet pedig régi, otthoni filmjeinek írója (pl. Narancskatonák), Gerard Soeterman jegyzi. A történet egy zsidó kabaré-énekesnőről szól, aki a második világháború után nyomozni kezd besúgói után.

A holland történelem mélyére ás Peter Greenaway is Éjjeli őrjárat című filmjével, ami a híres Rembrandt-festmény nyomába ered. A képzőművészettel is foglalkozó rendező új munkájában bemutatja a kép készítését, és felfedi azokat a rejtett üzeneteket is, amelyeket az tartalmazhat. A produkció része a holland festő születésének 400 éves évfordulója alkalmából tartott emlékévnek. Greenaway egy művészeti installációt is készít, melyet az eredeti festmény mellett fognak elhelyezni az amszterdami Rijksmuseum-ban. 

A "tékozló fiú" rendez
Verhoeven a forgatáson
Az angol Ken Loach (Édes kamaszkor, Még egy csók) szintén történelmi témához nyúlt, az 1919-ben játszódó háborús drámában két testvér harcol az ír függetlenségért. A tavasszal mozikba kerülő alkotás címe: A szél ami végigsöpör az árpaföldön. 

Az örmény-német származású, Marseilles-ben élő rendező, Robert Guédiguian Örményország című új filmjében saját feleségével játszatja a főszerepet, egy olyan marseilles-i nőt, aki visszatér apja földjére, Örményországba.

2006 két Kenneth Branagh-filmet is elhoz a közönség elé. Az Ahogy tetszik a színész-rendező Shakespeare-adaptációit folytatja, míg a Varázsfuvola Mozart remekművének filmes változata. Az elsőben olyan sztárok játszanak, mint Romola Garai, Bryce Dallas Howard, Kevin Kline és Alfred Molina. A Varázsfuvola pedig Stephen Fry írói közreműködésével, és nagy operacsillagok szereplésével készült.

A europeanfilms.net végül megemlíti Szabó István új munkáját is, a Rokonokat, mely 1992 óta a rendező első magyar filmje.