Az Európai Filmakadémia bejelentette a 15 film címét, amelyek 2018-as dokumentumfilm válogatásában szerepelnek, a listára pedig magyar alkotás, Tuza-Ritter Bernadett rendezése is felkerült. Az Egy nő fogságban így esélyt kapott rá, hogy tovább jusson az Európai Oscarnak is nevezett Filmdíj hivatalos jelöltjei közé, amelyeket november 3-án jelentenek majd be. Az idei díjátadóra december 15-én kerül sor, amikor reményeink szerint a szívszorító magyar filmért is szurkolhatunk majd. Az Egy nő fogságban másfél éven keresztül követi egy szolgasorban tartott nő, Maris életét, így nyújtva közvetlen betekintést a modern kori rabszolgaság szomorú jelenségébe. 

Interjú az Egy nő fogságban rendezőjével

,,Sokszor kellett lerakni a kamerát és emberként ott lenni." - Tuza-Ritter Bernadett-tel a sorsfordító találkozásról, a forgatás körülményeiről és a rendszerről beszélgettünk, amely félresöpri a modernkori rabszolgaság problémáját.

Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilmje már eddig is számos rangos filmszemlén vett részt, az IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) versenyprogramjában mutatkozott be, valamint az első olyan egészestés magyar alkotás, ami a Sundance Filmfesztivál programjában is szerepelt. Áprilisban a németországi goEast Fesztivál legjobb rendezésért járó díját és a nemzetközi kritikusok FIPRESCI díját nyerte el, itthon a IV.Filmhéten megkapta a legjobb dokumentumfilm Magyar Filmdíját, majd a Mediawave legjobb dokumentumfilmnek járó elismerését is. Legutóbb a koszovói Dokufesten vetítették, ahol a zsűri a fesztivál Emberjogi díjával jutalmazta. Az Egy nő fogságban az Éclipse Film gyártásában készült, magyarországi forgalmazója az ELF Pictures, itthon ősztől lesz látható.

Forrás: ELF Pictures fb-oldal / Borítókép forrása: Éclipse Film