Az Európai Filmakadémia a kontinens filmművészetének meghatározó alkotásait díjazza, minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adják át ünnepélyes keretek között az Európai Filmdíjakat. A most közzétett egész estés játékfilm válogatásból kerülnek majd ki azok az alkotások, amelyek az akadémia tagok szavazati alapján versenybe szállhatnak az Európai Filmdíjakért. A 37. alkalommal megrendezett díjátadó gálát a svájci Lucernben 2024. december 7-én tartják.

Az Elfogy a levegő Moldovai Katalin első mozifilmes rendezése, mely az Inkubátor Program támogatásával készült. A film történetét megtörtént események inspirálták: a főszereplő Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Egy szülő váratlanul feljelenti amiatt, mert az órán ajánlotta Agnieszka Holland Teljes napfogyatkozás című filmjét, majd a tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, ami próbára teszi minden emberi kapcsolatát.

A kritikusok által is méltatott Elfogy a levegő világpremierje a nagy presztízsű Torontói Filmfesztiválon volt, majd nagy sikerrel szerepelt a külföldi seregszemléken. Díjazták Varsóban, a franciaországi Arras-ban és Mons-ban, Thessalonikiben, Belgrádban, a Mannheim-Heidelberg fesztiválon, Triesztben, Lagówban és Kassán is.

„Moldovai szereplői visszafogottan játszanak, miközben egyértelműen jelzik, hogy az őket körülvevő tanári szoba fojtó hangulata egy nagyobb közösség közérzetének a lenyomata. A filmben egyszer sem ejtik ki azokat a szavakat, hogy meleg vagy hogy homoszexuális, nem robban ki valódi vita vagy összecsapás, még akkor is csak a magyarázkodás és az egymás mellett elbeszélés mellett maradnak meg a szereplők, amikor nagy ritkán szemtől szembe kerülnek egymással." – Írtuk a filmről a premier idején. 

A főszereplő Krasznahorkai Ágnessel is interjúztunk, aki civilben drámapedagógusként dolgozik. „Csak a saját tapasztalataimból tudtam építkezni, nyilván ez van meg az ember fejében. Azért volt egy elcsúszás bennem, sohasem hagyományos tanórákon tanítottam, sokkal lazább keretek között dolgoztam mindig a diákokkal. Hozzá kellett szoknom az intézményes tanrendhez, hogy ülnek szépen a diákok a padokban, én pedig állok velük szemben. Érdekes volt, hogyan lehet ebben a klasszikus tantermi felállásban megtalálni azt a fajta új hangot, vagy másféle nézőpontot, ami miatt ezt a tanárnőt éles tekintetek követték a tanáriban." – mesélte a színésznő az interjúban.

Moldovai Katalin alkotása olyan művek társaságában került az Európai Filmakadémia szűkített listájára, mint a Cannes-ban a legjobb rendezés díját elnyerő Grand Tour, Mohammad Rasoulof szintén Cannes-ban díjazott A szent füge magja című politikai kiáltványa, Coralie Fargeat harsány szatírája, A szer és Jorgosz Lanthimosz legújabb, sztárokkal megpakolt szkeccsfilmje, A kegyelem fajtái. A teljes lista az akadémia honlapján böngészhető.

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, koproducere Gyurin Zsuzsi, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, látványtervezője Bocskai Gyopár, hangmérnöke Kerekes Gábor, zenéjét Cári Tibor szerezte.