Egynapos rövidfilmkészítő versenyre hívja az alkotókat a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Forgass a Földért Alapítvány. A résztvevők feladata, hogy egy percben bemutassák Szekszárdot. Rajt: 2024. április 27. (szombat), 10 óra. Részletek itt.

2024 szeptemberében filmes alapképzést indít Budapesten a Werk Akadémia. A képzés résztvevői elsajátíthatják azokat az ismereteket, amelyekkel beléphetnek a filmes szakmába, vagy független filmkészítőként megvalósíthatják saját elképzeléseiket. A képzés végére elkészülő kisfilmeket nyilvános vetítésen mutatják be. A 2024. április 30-ig jelentkezők számára kedvezményes részvételi díjat biztosítanak. Részletek és jelentkezés itt.

Dokumentumfilmes projekteket várnak a Paradiddile Pictures által meghirdetett online workshopra, melyet 2024. június 4-5-én rendeznek. 6 résztvevőt vagy kreatív csapatot válogatnak be a programba. A képzést Geoffrey Smith és Ove Rishøj Jensen vezeti. A képzés résztvevői segítséget kapnak a dokumentumfilm történetének megfelelő strukturálásához, valamint részletes értékelést fejlesztés alatt álló projektjükről. Jelentkezési határidő: 2024. április 30. További infók itt.

A holland ACE Producers idén is meghirdeti éves vezetői képzési programját tapasztalt filmproducerek számára. Az érdeklődőknek pályázatuk mellett be kell nyújtaniuk egy fejlesztés alatt álló, koprodukcióra alkalmas, a nemzetközi piacra irányuló játékfilm projektet. Jelentkezési határidő: 2024. május 4. Részletek itt.

A Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál az alábbi két programjára is várja közép-kelet-európai dokumentumfilmesek jelentkezését:

  • Ji.hlava/JB Films: Az új támogatási felhívás keretében 3-4 gyártási vagy utómunka fázisban lévő projektet fognak támogatni összesen 110.000 euróval. Jelentkezési határidő: 2024. április 30.
  • Docu Talents from the East @Sarajevo FF 2024: Az eseményen a régió legígéretesebb dokumentumfilmes projektjei mutatkozhatnak be, idén a Szarajevói Filmfesztivál Cinelink Industry Days programjának keretében, augusztus 18-án. Jelentkezési határidő: 2024. május 31.

Fókuszban a rövidfilmírás a II. Balázs Béla-pályázaton. Írókat és a forgatókönyvírókat várnak a Friss Hús a legújabb pályázatára, amelyre 2024. május 10-ig lehet jelentkezni. Bár évről-évre számtalan sikeres rövidfilm készül hazánkban, a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma, illetve nagyon kevés az átjárási lehetőség a kortárs irodalom és a filmírás között. A nevezési határidő: 2024.05.10. 23:59 perc. Részletek itt

Az NKA Filmművészet Kollégiuma összesen 119 000 000 forintos keretösszeggel pályázatot hirdet:

  • az „art” mozik infrastrukturális fejlesztésére, az „art” mozik technikai színvonalának megőrzése, ill. növelése, az „art” mozihálózat fennmaradásának biztosítása érdekében
  • magyar és magyar részvételű koprodukciós filmalkotások
  • „art” besorolású külföldi filmek forgalmazásának támogatására, az „art” mozi-hálózat nézőinek filmművészeti értékekkel történő ellátásának megvalósítása érdekében valamint alkotói támogatás keretén belül
  • filmművészettel kapcsolatos kéziratok elkészítésére, filmszociológiai tanulmányok (középpontban az alkotói divatok, trendek – nézői szokások), és cikkek, konferencia előadások, monográfiák létrehozására

Pályázatot benyújtani az elektronikus felületen keresztül három altémában 2024. május 13. éjfélig lehet. Részletek itt.

Az Atelier Ludwigsburg-Paris 2024-2025-re is meghirdeti egyéves, elméleti és gyakorlati képzést magában foglaló programját feltörekvő filmproducerek és forgalmazók számára. A képzés a Kreatív Európa MEDIA támogatásával valósul meg. A programot, amelyre 18 szakembert válogatnak be, a Filmakademie Baden-Württemberg és a párizsi La Fémis közösen szervezi. Jelentkezési határidő: 2024. május 31. Jelentkezés itt.

Megnyílt a jelentkezés az ACE Producers Series Special képzésre. Olyan tapasztalt producerek jelentkezését várják, akik szeretnék mélyíteni tudásukat a nemzetközi közönséget célzó TV dráma sorozatok fejlesztésének és gyártásának területén. Fejlesztési fázisban lévő projektekkel lehet jelentkezni. A képzésre 16-18 producert válogatnak be. Jelentkezési határidő: 2024. június 4. Képzés ideje és helye: 2024. november 4-9. Madrid. További infók itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép forrása: PEXELS.com