2024. 03. 27. filmhu

Európai pályázati körkép: 2024. március

Fesztiválok, workshopok, pitch fórumok

Megérkezett legfrissebb pályázati körképünk a filmszakma képviselői számára. Feltörekvő animációs- és dokumentumfilm producereknek, rendezőknek és operatőröknek is érdemes böngésznie a felhívásokat.

Dokumentumfilm producerek jelentkezését várják a 10. Közép-európai Dokumentumfilmes Vásárra, amelyet a Krakkói Filmfesztivál keretében rendeznek meg május 29-31. között. Az eseményre minden évben kb. 30, fejlesztési vagy korai gyártási fázisban lévő kreatív dokumentumfilmet válogatnak be. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. Részletek itt.

Feltörekvő dokumentumfilm producerek jelentkezését várják a Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2025-ös EMERGING PRODUCERS programra. A képzést és kapcsolatépítési lehetőséget biztosító eseményre 18 tehetséges producert válogatnak be. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. További infók itt

Fiatal animációs producerek jelentkezését várják a Rise & Shine animáció fejlesztő és pitching programja. Az esemény a World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb, az Animateka International Animated Film Festival és a CEE Animation együttműködésével valósul meg. A programra mx. 20 perces, fejlesztési fázisban lévő rövidfilmes projektekkel lehet jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2024. március 31. Részletek itt.

Rise & Shine

Augusztus 18. és 24. között rendezik meg a 2024-es Képköznapok alkotótábort. Aki április 30-ig jelentkezik, térítésmentesen vehet részt a tábort megelőző öt alkalmas forgatókönyvfejlesztő kurzuson, amit Kölcsey Levente rendező vezet. Bővebben itt.

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es CEE Animation Forumra. A koprodukciós pitching, B2B és kapcsolatépítő program célja a projektek nemzetközi lehetőségeinek, láthatóságának támogatása.A 2024-es pitching fórumra az alábbi kategóriákban várják a fejlesztési fázisban lévő animációs projekteket: egészestés filmek, sorozatok, TV specials, rövidfilmek, „Rising Stars” (diákok rövidfilmjei). Időpont és helyszín: 2024. november 12-13. Plzeň, Csehország. Jelentkezési határidő: 2024. április 30. Részletek itt

Az Európai Filmes Kihívás győztese elutazhat a Szarajevói Filmfesztiválra. Idén tavasszal a magyarhangya újra csatlakozik az Európában évek óta zajló kezdeményezéshez, amely versenyt hirdet az európai filmek szerelmesei között, és a győztest elrepíti egy A-kategóriás filmfesztiválra. A European Film Challenge harmadik magyarországi fordulója március 22-én indul és május 31-ig tart. Részletek itt.

Elindult a nevezés a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra. Az operatőrök éves seregszemléjét október 8. és 12. között tartják meg, melyre a szervezők 2022. január 1. után készült nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilmek nevezését várják május 31. éjfélig. További részletek itt.

CineFest

Idén 20. alkalommal, 2024. szeptember 6. és 14. között kerül megrendezésre a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Magyarország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja idén a nagyjátékfilm: fikciós és animációk 60 perc, vagy annál hosszabb vetítési idővel és dokumentumfilm: 60 perc, vagy annál hosszabb vetítési idővel (nevezési határidő: május 31.), valamint a feltörekvő filmeseknek szóló CineNewWave: kifejezetten magyar pályakezdő alkotók élőszereplős kisjáték- és rövid animációs filmek, 30 percnél rövidebb vetítési idővel (nevezési határidő: június 30.) kategóriákban várja a nevezéseket. Csak 2023-ban vagy később készült filmekkel lehet nevezni, amelyek Magyarországon korábban még semmilyen formában nem kerültek bemutatásra. A nevezés minden kategóriában ingyenes. A nevezés részletei itt

Elindult a nevezés a 21. Verzióra. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 21. kiadása várja a nevezéseket. A Fesztivált idén 2024. november 6-13. között rendezik meg Budapesten és az ország több városában, valamint november 14. és 24. között online. Nevezési határidő: 2024. június 30. Nevezni itt lehet. 

Korkép, portré, krónika, valamint hungarikumok és helyi értékek témakörben hirdették meg a 23. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni. Bővebb infó itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép: Jih.Lava / Forrás: Documentary.org

Még több magazin

magazin

A mániás depresszió a legragyogóbb sztárral is kegyetlenül bánik 

Kritika a Faye című dokumentumfilmről

A róla készült dokumentumfilm alapján Faye Dunaway sokkal több mint hollywoodi legenda: diadalai mellett nyíltan beszél magánéleti és színészi…

tovább

magazin

Majomemberekkel kalandoztunk és fából faragtunk királynőt Wrocławban

Beszámoló a New Horizons filmfesztiválról

Lengyelország harmadik legnagyobb városa idén 24. alkalommal szervezett figyelemre méltó, nagyszabású filmfesztivált. A New Horizons-on idén láttuk…

tovább

Karlovy Vary 2024

Az 58. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon 12 film van versenyben a Kristály Glóbuszért, köztük a Borbély Alexandra főszereplésével készült The Hungarian Dressmaker. A helyszínről jelentkezünk.

Borbély Alexandra varrónője egyedül száll szembe az embertelenséggel

Vércseppek borítják Hollywood új csillagát

Csicskár Dávid és Goldberg Emília készülő filmjeit díjazták Karlovy Varyban

a teljes dosszié
 
hirdetés

MOZ.GO 2024

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO. Közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség, de számos izgalmas kiegészítő program is helyet kap a Magyar Mozgókép Fesztivál kínálatában.

A Semmelweis lett a legjobb film a MOZ.GO-n

Ez a rejtély még Kardos doktoron sem fogna ki

Négy nap mozi, négy nap buli a MOZ.GO-n!

a teljes dosszié

Cannes 2024

Május 14. és 25. között rendezik a filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. Francis Ford Coppola, Andrea Arnold, David Cronenberg, Jorgosz Lanthimosz, Paolo Sorrentino és Paul Schrader is versenyben van. A Filmhu ismét a helyszínről jelentkezik a legfrissebb beszámolókkal és kritikákkal.

Emma Stone még a saját ujját is levágja egy szerep kedvéért

Ha prostit veszel feleségül, számíts rá, hogy anyád kiborul

Nagy a verseny az idei Palm Dog díjért

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
- Tudod mi az a fekete lyuk?
- Igen. Ezzel keresem a kenyerem.

Agyament Harry

Oszd meg! Az összes idézet