A nyolcadik alkalommal, október 8-12. között megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a gazdag, magyar és nemzetközi filmeket vegyítő versenyprogram, a workshopok és kitekintő vetítések mellett nagy hangsúlyt fektet a fiatal, film iránt érdeklődő diákok és hallgatók széleskörű bevonására, ezért idén is várják az ifjú kritikusok pályázatait. Határidő október 7., bővebb infók itt.

Fejlesztési fázisban lévő TV-sorozat projekteket várnak a Kreatív Európa Irodák által szervezett Series Rough Pitch – The Balkan Way online eseményre. A pitch eseményre max. 8 projekt kerül be. Az online pitch eseményt megelőzően a jelentkezőknek részt kell venniük egy előkészítő online workshopon október 21-25. között, amelyeket Valeria Richter és Helene Granqvist vezetnek majd. A résztvevőknek ezt követően meghatározott határidőig rögzíteniük kell a videó pitcheket, amelyeket az október 30-án, 12 órakor kezdődő eseményen vetítünk a zsűrinek. Minden projekt bemutatása után élő kérdezz-felelek következik majd az alkotókkal. A zsűri 5000 euró fejlesztési támogatást ítél oda a legjobb projektnek. A határidő október 15. éjfél, jelentkezés és további részletek itt.

Euro Connection

Fejleszd kisfilmed a Euro Connection programjában! Ismét megrendezik az Euro Connectiont, azaz az európai rövidfilmes koprodukciós vásárt, ahova magyar projektekkel is lehet nevezni. Az eseményt kimondottan azért szervezik, hogy európai producerek, forgalmazók és befektetők partnereket találjanak. A szervezők 12 projektet választanak ki, melyek producerei és rendezői a fórumot megelőzően online is készülhetnek a pitchre. Emellett 8 producert hívnak meg a Producers in Focus programba. A február 4. és 6. között tartott pitcheken közel 150 szakember (producer, forgalmazók, támogatók) előtt mutathatják be a filmtervüket. Határidő október 20., részletek és jelentkezés itt

Megjelent a Kreatív Európa MEDIA 2025-re szóló alábbi nyolc új pályázata. A felhívások rövid, magyar nyelvű ismertetője a pályázatok címére kattintva honlapunk Pályázatok 2021-2027 menüpontja alatt található, a pályázatok teljes dokumentációja pedig a Funding & Tender opportunities oldalán érhető el. Az online pályázati felület október 1-jén nyílik meg a pályázók előtt. A pályázatokról szóló online tájékoztató események időpontjai októberre várhatóak. További MEDIA pályázatok 2024. decemberben, a Szektorközi ág pályázatai pedig októberben jelennek meg.

CONTENT Cluster

  • European Slate Development
    A felhívás keretében 3-5 filmből álló csomagtervekkel lehet pályázni, játékfilmek, animációs filmek és kreatív dokumentumfilmek fejlesztésére irányuló tevékenységek támogatására.
    Határidő: 2024. december 5.
  • TV and Online Content
    A felhívás célja nemzetközi potenciállal rendelkező TV és online tartalmak fejlesztésének és gyártásának támogatása a filmgyártó cégek kapacitásának növelésével.
    I. Határidő: 2024. december 5.
    II. Határidő: 2025. május 14.
  • Video Games & Immersive Content Development
    A felhívás keretében narratív videójátékok és interaktív narratív immerzív tartalmak fejlesztésének támogatására lehet pályázni.
    Határidő: 2025. február 12.

BUSINESS Cluster

  • MEDIA 360°
    A MEDIA 360° pályázat olyan tevékenységcsomagokat támogat, amely az európai tartalom létrehozásának és népszerűsítésének és/vagy új technológiák, üzleti modellek audiovizuális ágazatban történő alkalmazásának elősegítéséhez kapcsolódnak.
    Határidő: 2025. január 9.
  • Innovative Tools and Business Models
    A felhívás célja az innovatív eszközök és üzleti modellek fejlesztésének és/vagy terjesztésének ösztönzése, annak érdekében, hogy növeljék az európai audiovizuális alkotások láthatóságát, elérhetőségét, sokszínűségét, közönségét és/vagy az európai audiovizuális ipar versenyképességét és/vagy zöldítési folyamatát.
    Határidő: 2025. január 16.
  • Skills and Talent Development
    A felhívás az audiovizuális szakemberek számára szervezett képzési és mentori tevékenységeket támogatja, az új kreatív folyamatokhoz, piaci fejleményekhez való alkalmazkodás, és a digitális átalakulás előmozdításának érdekében.
    Határidő: 2025. április 24.

AUDIENCE Cluster

  • Films on the Move
    A felhívásra forgalmazói ügynökségek pályázhatnak európai filmek páneurópai mozi és/vagy online forgalmazására irányuló kampányok támogatására. A pályázathoz legalább 7 különböző forgalmazónak kell csatlakoznia, amelyek közül legalább kettőnek alacsony gyártási kapacitású országból kell származnia.
    I. Határidő: 2025. március 20.
    II. Határidő: 2025. július 17.
  • Audience Development and Film Education
    A pályázat célja közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatása (különös tekintettel a fiatal közönséget célzó projektekre).
    Határidő: 2025. március 27.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép forrása: Pexels.com