A sort Szász Attila kisfilmje, a Most látszom, most nem látszom kezdte február végén az arizonai Sedonában. Március elején veszi át a stafétát Keményffy Tamás, akinek Szerencsés ember című rövidfilmjét először az angol közönség láthatja Bradfordban, majd a bermudai filmfesztivál tűzi műsorára, utána pedig a spanyolországi Las Palmas de Gran Canaria következik. Ez a fesztivál Szász Attila kisfilmjét is meghívta, így az Extreme Film két rendezője olyan művészek alkotásai között mutatkozik be a spanyol közönségnek, mint Werner Herzog, Kim Ki Duk, Abel Ferrara, Steven Soderbergh és Wim Wenders.

Szász Attila: Most látszom, most nem látszom

A Szerencsés ember francia premierjére áprilisban kerül sor a Lille-i rövidfilm fesztivál versenyprogramjában, majd ismét spanyol fesztivál következik: a granadai rövidfilmes mustra. Ezt követően irány az Egyesült Államok: Keményffy rövidfilmje először Beverly Hills-ben, majd Indianapolisban versenyez, ahol csatlakozik hozzá a Most látszom, most nem látszom is. Szász Attila kisfilmje májusban Szerbia-Montenegróba utazik, az első ízben megrendezett Golden Walnut fesztiválra, ahová mindössze kilenc alkotás kapott meghívást.

A Szerencsés ember a tavalyi Filmszemle óta komoly karcsúsításon esett át, és 11 perccel lett rövidebb. A feszesebb tempót úgy látszik a  fesztiválok válogatói is értékelték, hiszen a film meghívásainak száma rövid időn belül ugrásszerűen emelkedett. Keményffy és Szász reméli, hogy ez a tendencia kitart 2006 végéig, és a két film minél több filmes mustrára eljut, gyarapítva ezzel a magyar filmek nemzetközi fesztiválszerepléseinek számát.

Az Extreme Film két rendezője a tervek szerint még idén elindíthatja első nagyjátékfilmjének előkészületeit. Keményffy Tamás szatírája, a Mázli iránt a cottbusi és mannheimi koprodukciós vásárok óta élénk a nemzetközi érdeklődés. Ha a két vásáron megismert külföldi partnerek aláírják a koprodukciós szerződéseket, valamint az MMK is támogatásra érdemesnek ítéli meg a projectet, a költségvetés néhány hónapon belül összeállhat.

Keményffy Tamás: Szerencsés ember

Szász Attila közben két vasat is tart a tűzben; a Full House című thriller legújabb, átírt változatára több nemzetközi színészügynökség kíváncsi, hiszen ez a film angol nyelven forogna, és először mindenképpen a külföldi színészgárdát szeretnék megnyerni a filmhez. Az író-rendező másik terve, egy természetfeletti misztikus thriller, Az utolsó angyal forgatókönyve szintén a finisben van. A szkript hamarosan megmérettetik az Extreme Film forgatókönyvírói műhelyében, ahol tovább gyúródik és formálódik, amíg az alkotók piacképesnek nem ítélik.        
  

Kapcsolódó linkek:

Most látszom, most nem látszom - www.extremefilm.com/mostlatszom
Szerencsés ember - www.extremefilm.com/szerencsesember