Kisebb meglepetést okozott a hétfős zsűri a második fődíjnak számító, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve odaítélésével. A díjat ugyanis a fiatal és rendkívül tehetséges iráni Asghar Farhadi kapta az általa rendezett About Elly című filmért, amely valójában a hagyományok hatalmát bemutatni kívánó társadalmi dráma.

A Berlinale hagyományainak megfelelően az Arany Medve mellett több Ezüst Medve került kiosztásra. A nemzetközi zsűri Ezüst Medvével jutalmazta a brit Peter Strickland által rendezett, Erdélyben játszódó, egy bosszú történetét bemutató, brit-román-magyar koprodukcióban készült, Katalin Varga című filmet, mégpedig a kiemelkedő művészi teljesítményért. Ezen belül a zsűri a hangmérnöki munkát, s ennek keretében Kovács Györgyöt, ifj. Erdélyi Gábort és Székely Gábort részesítette elismerésben. Az Ezüst Medvét ifj. Erdélyi Gábor vette át.

Meglepetést okozott a zsűri a legjobb női, illetve férfi főszereplőnek járó Ezüst Medve odaítélésével is. A befutónak jósolt nagy sztárok helyett viszonylag ismeretlen színészek részesültek elismerésben. Így a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Maren Ade által rendezett Alle Anderen című német versenyfilm főszereplője, Birgit Minichmayr nyerte, míg a legjobb férfi alakításért járó díjat a London River című, algériai-francia-brit koprodukciós film Maliból származó színésze, Sotigiui Kouyate vehette át.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvével a zsűri az első filmes Oren Moverman által rendezett, a háború utáni traumákat feldolgozó The Messenger című filmet jutalmazta.

A zsűri különdíjban - szintén Ezüst Medvében - részesítette az Alle Anderen című német, továbbá a Gigante című uruguayi-argentin-német koprodukciós filmet. Ugyancsak a zsűri különdíjában részesült a többszörös Oscar-díjas, világhírű lengyel rendező, Andrzej Wajda Tatarak című filmjéért.

Az idei Berlinale a rekordok fesztiválja volt. A tíz nap alatt csaknem 300 ezer nézővel büszkélkedhetett, ami minden korábbi nézőszámot felülmúl. S rekordot döntött a fesztivál abban is, hogy még soha ennyi világ, illetve nemzetközi premier filmet nem mutattak be, mint most, mint ahogy a koprodukciós filmek száma is rekordot döntött.