Mi a pitch fórum?

A pitch forum nem jelent mást, mint egy nemzetközi filmötlet-börzét. Fontosnak tartjuk, hogy az európai filmfesztiválok mintájára (Rotterdam, Berlin, Szarajevó, Cottbus, Mannheim stb.) Magyarország is teremtsen egy alkalmat, ahol a filmírók és rendezők nemzetközi finanszírozót találhatnak a filmtervükhöz. Az esemény a térségben először hozza össze a régió legtehetségesebb fiatal forgatókönyvíróit Európa prominens producereivel, abban a reményben, hogy határokon átívelő munkakapcsolatok és szakmai ismeretségek alakulnak ki, melyek előrelendítik a kontinens és szűkebb környezetünk filmiparát. Mindehhez ideális helyszínt nyújthat Európa 2010-es kulturális fővárosa, Pécs és fejlődő nemzetközi filmfesztiválja, a Pécsi Filmünnep.
 
Célkitűzések 

A cél Közép-Európa forgatókönyvírói egyedi és újszerű látásmódjának minél szélesebb körben való megismertetése a nemzetközi piacon, illetve a Kelet- és Nyugat-Európa közötti filmes szakmai kapcsolatok szélesítése, elmélyítése. Meggyőződésünk, hogy komoly szükség van egy ilyen fórum létrehozására, mert komoly kreatív tartalékok léteznek a közép-kelet-európai régióban, melyek kapcsolatok híján ritkán jutnak a nemzetközi megmérettetés lehetőségéhez.
 
Fontosnak tartjuk, hogy a magyar filmszakma aktív, kezdeményező félként tűnjön föl az Európai Unióban ezzel a fórummal, melynek révén a hazai és kelet-európai filmírókat és producereket be tudja kapcsolni az európai filmszakma vérkeringésébe, az EU Media Program célkitűzéseivel összhangban.
 
Jelentkezés

A felhívás bármely uniós országból érkező forgatókönyvíró számára nyitott, de előnyben részesítjük az Európai Unió újonnan csatlakozott országaiból (Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Románia, Szlovákia és Szlovénia), valamint a balkáni országokból (Albánia, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegro és Szerbia) érkező írókat.

A Central European Pitch Forum egyedülállóságát az európai koprodukciós fórumok sokaságában story market jellege adja, azaz kifejezetten olyan nagyjátékfilmes forgatókönyveket várunk, melyek még nincsenek producerhez kötve.
 
A pályázók közül 12 kiválasztott író kap lehetőséget arra, hogy egy on-line fejlesztési folyamat után a 2007. őszi Pécsi Nemzetközi Filmünnep keretében szeptember 30. és október 3. között részt vehessen egy intenzív pitch felkészítésen, amely után filmtervét bemutathatja egy nemzetközileg elismert, 15 tagú európai produceri testület előtt a sztori eladásának reményében.

Mindemellett a legjobb sztorik írói között 10.000 eurós pénzdíjat is szétosztunk a szakmai zsűri döntése alapján.

A résztvevők összes költségét (utazás, szállás, ellátás) a szervezők állják. Nevezési díj nincs.
 
A verseny és a pitch fórum angol nyelven zajlik.
 
A jelentkezéseket 2007. május 31-ig várjuk elektronikus formában a pitchforum@fadein.eu címre.

A jelentkezési csomagnak tartalmaznia kell (angol nyelven):
- önéletrajz
- jelentkezési lap
- szándéklevél
- szinopszis (1 oldal max.)
- treatment (10 oldal max.)
- forgatókönyv

Töltsd le:
jelentkezési lap (.rtf)

A pitch fórum menete

A beküldött forgatókönyvek alapján az előzsűri május végéig választja ki a 12 résztvevő írót. A CEPF zsűrije 2007. június 15-ig írja meg részletes szakmai véleményét a 12 író számára. Ezt követően indul el a július 15-ig tartó online konzultációs folyamat, melynek során a résztvevők feltehetik kérdéseiket kijelölt story editoruknak, és azok útmutatása alapján fejleszthetik tovább a történeteiket. A résztvevők a vélemények alapján 2007. augusztus 31-ig írják át forgatókönyveiket. Ekkor beadják a forgatókönyv végső változatát, amely alapján indulnak a CEPF fődíjáért, illetve ezt a verziót kell pitchelniük a fórumon. Ezt a végső változatot megkapják a zsűritagok, és mindannyian elolvassák mind a 12 könyvet. Ezek, illetve a majdani tényleges pitch minősége alapján döntve ítélik meg a 10 ezer eurós pénzdíjat.

A zsűritagok : Christina Kallas elnök (D-G, az Európai Forgatókönyvírók Szövetségének elnöke), valamint Maciej Karpinski (PL, forgatókönyvíró, a Lnegyel Filmintézet alelnöke), Richard Kwietniowski (UK, BAFTA-díjas rendező-forgatókönyvíró) és Giovanni Robbiano (I, forgatókönyvíró-rendező, a Genovai Egyetem professzora)

A Central European Pitch Forum egy háromnapos eseménysorozat 2007 szeptember 30. és október 3. közt Pécsi Nemzetközi Filmünnep keretében

Az első napon a résztvevők előadásokat hallgathatnak a pitch tanároktól ill. elkezdődik a gyakorlati felkészítés a pitch-re.

Pitch tanárok : Jürgen Wolff (UK), Rupert Widdicombe (UK)

A második napon műhelymunka jelleggel tökéletesítik a résztvevők képességeit a pitch terén. Mindkét tanár 6-6 résztvevővel foglalkozik intenzíven. A két tanár nem ismeri a forgatókönyveket, azaz a résztvevőknek már rajtuk is gyakorolnia kell a sztori előadását.

harmadik napon történik a tényleges pitch a 15 fős produceri testület előtt. A 12 résztvevő mindegyike kap kb. 25 percet. A sorrendet sorsolással döntjük el. 5 perc maga a pitch, ezt a zsűrielnök fogja betartatni. Ezután kb. 10 perc jut az esetlegesen felmerülő kérdésekre a projekttel kapcsolatban a producerek részéről, illetve ugyanennyi feedback a pitch minőségével kapcsolatban.

Az esemény fogadást zárja a harmadik nap estéjén, melynek keretében a zsűri kihirdeti a CEPF fődíját és további díjazottjait.
 
Támogatók:
Pécs - Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt
Magyar Mozgókép Közalapítvány
Pécsi Nemzetközi Filmünnep
Media Desk Magyarország

Partnerek:
Cinelink
HBO Central Europe
MTV
Katapult European Script Centre
Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvírói Pályázat
ScripTeast workshop

bővebb információ:
www.fadein.eu
pitchforum@fadein.eu