Az V. Slow Film Fesztivál fődíját Fazekas Gyöngyi A narancs útlevél című, a Metropolitan Egyetemen készült diplomamunkájának ítélte oda a filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri. A legjobb kisjátékfilm díját László Lili Mária Danika című, az ELTE filmműhelyében készült alkotása kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri a Kaposvári Egyetemről érkezett Berec Judit Nehezebb mint azt gondolnád című portréját díjazta, míg a legjobb animációsfilm díját Elena Ciolacu alkotása, a bukaresti UNATC-n készült A kis hős című animáció érdemelte ki. Ugyancsak az UNATC-n készült Dínias című dokumentumetüd (Maja Kovačević alkotása) érdemelte ki a zsűri Special Mention elismerését, míg a másik Special Mention Füzesi Dániel Szokásjog című, a Metropolitan Egyetemen készült kisjátékfilmjének járt.

Fazekas Gyöngyi: A narancs útlevél (fotó: METU)

A különböző hazai egyetemekről összeállított diákzsűri Pantyi Petra Reggelim a vacsorád című alkotásának ítélte a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, míg a kísérleti és analóg munkák kategóriájában Kurucz András Leányfa című filmje nyert, amely az Eszterházy Károly Egyetem filmműhelyében készült. A legjobb egyperces filmnek járó díjat a Kaposvári Egyetem hallgatója, Gergely Marcell vihette haza, Egy perc tánc című alkotásáért.

A háromnapos Slow Film Fesztivál fesztivál alatt szabadegyetemen is részt vehettek a vendégek. Borbás István, Cannes-i, Velencei fesztiválokon nagydíjakkal jutalmazott munkák (A világ dicsősége, Dalok a második emeletről, Egy galamb leült egy ágra..) alkotója operatőri mesterkurzust, valamint az Európában kultikus rendezőnek számító Peter Strickland (Varga Katalin balladája, Berberian Sound Studio) rendezői mesterkurzust tartott a fesztivál alatt.

Lili Mária: Danika (Fotó: Friss Hús)

A Kepes Intézet műterme adott otthont egy néhány napos gyakorlati kurzusnak, amelyet Biró Boróka, a kevés romániai női operatőrök egyike vezetett, és amelynek témája egy egyszerű történet elmesélésének különböző vizuális és világítási lehetőségei voltak. Az első öt évében egyre sikeresebbnek bizonyult Slow Film Fesztivál jövőre új, nemzetközi partnerek bevonásával kerül megrendezésre, az ideinél még színesebb kínálattal, valamint egy külön gyermekeknek szóló szekcióval.

Forrás: Merkelfilm / Borítókép: A filmfesztivál nyertesei a díjakkal