Az indoklás szerint a szervezők lehetőséget kívánnak biztosítani a díjakért folytatott versenyre minden olyan filmnek, amely 2014. december 31-ig bemutatásra kerül a mozikban vagy a televíziók műsorán, de a Magyar Filmhéten még forgalmazási vagy egyéb okból nem tud részt venni. Ezért a 2012. január 1. és a 2014. december 31. között bemutatásra kerülő magyar filmalkotások ünnepélyes díjátadását 2015 februárjában tartják.

A díjakról a bejegyzés alatt lévő Magyar Filmakadémia tagjai döntenek, 17 díjat osztanak ki februárban, köztük 6 műfaji és 11 alkotói elismerést.

Az október 13-19. között megrendezendő Magyar Filmhéten az elmúlt három év nagyjáték-, tévéjáték-, kisjáték-, dokumentum-, animációs és ismeretterjesztő filmjeivel ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség. A seregszemlére az alkotók az elmúlt három évben magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt nagyjátékfilmeket, TV játékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket, kisjátékfilmeket és animációs filmeket nevezhették szeptember 8-ig.

A 334 benevezett alkotás közül 107 dokumentumfilm, 88 fikciós rövidfilm, 61 animáció, 35 ismeretterjesztő film, 27 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm. A nevezések feldolgozása folyamatban van, a Filmhét végleges programját október 3-án teszik közzé a szervezők.

(Forrás: Filmalap)