A fikció lényege ebben a filmben nem az, hogy kitaláljon olyan dolgokat, amelyek soha nem léteztek. A fikció egy eszköz arra, hogy a képzeletünkön keresztül hozzáférjünk olyan történelmi és személyes traumákhoz, amelyekről szerencsére nincs közvetlen tapasztalatunk. Hogy elképzeljük az elképzelhetetlent. Ez a film eredeti témaválasztásával, jól felépített forgatókönyvével és érzékeny alakításaival a 20. század egy újabb sötét dimenziójába kalauzol el bennünket, felhívva a figyelmet arra, hogy a múltunk, akár tudunk róla, akár nem, tovább él velünk" - magyarázta döntését a diákzsűri, akik a Brankát, K. Kovács Ákos rövidfilmjét választották meg a legjobb fikciós filmnek.

A legjobb animációs film díját egy olyan alkotásnak ítéltük, amely egyszerre tudott misztikus, érzéki, és univerzálisan érthető maradni. Az animáció eszköztárát igényesen használva vezetett végig az alkotók által teremtett képzeletbeli, ám mégis ismerősen valószerű, disztópikus világon, és mesélt el egy történetet a magányról, barátságról, elidegenedésről, elválásról és veszteségről.” A díjat kapta: Reduction, Szakály Réka Anna rendezése.

Egy olyan magyar valóságban, ahol a mindennapi élet, a nyelv, a munkahely, a család, az iskola egyre inkább fojtogató politikai hatás alá kerül, ez a film megvalósítja a vígjáték ősi műfajának egyik legnemesebb célját: lehetőséget ad arra, hogy nevessünk mindazon, ami megnehezíti az életet.” A diákzsűri különdíját kapta: Pannónia dicsérete, Nagy Borbála alkotása.

Következhettek a nemzetközi zsűri díjai, melynek először bemutatták a tagjait, Eva Steegmayer, a Film Akademie Baden Württemberg fesztivál koordinátora, a New York-i származású zenei rendező, DJ Mahogany, a magyar zsűritag idén Géczy Dávid, filmrendező, forgatókönyvíró valamint Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora. Madarász Isti, az est moderátora először felsorolta azokat a díjazottakat akik sajnos nem tudtak jelen lenni a díjkiosztón.

Chilton Flóra a díjjal

A legjobb animáció a német Mulm, a legjobb operatőrnek a Mira című spanyol filmért Jaime Martínez Soriát választották meg, a legjobb vígjáték az amerikai David lett, a legjobb alakítás díját pedig a Sinking Ships című filmből Helena Hentschel kapta. A soproni BuSho helyszín különdíját – mely egy 2 fő részére szóló meghívás filmbemutatóval és közönségtalálkozóval – az osztrák Sebastian Doringer filmje a One Left kapta. Ugyanezekkel a feltételekkel utazhat majd Szegedre a második díját bezsebelő K. Kovács Ákos, a Branka rendezője. A Sziget Kft. hetijegyét egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2022-as fesztiválra nyerte az osztrák Anatomie eines Weltverständnisses, Alexander Fischer rendezése.

Megérkeztek azok a díjazottak, akik személyesen vették át a díjakat. A Nemzetközi Visegrádi Alap különdíját kapta a Csönded című filmért Tóth Gergely, majd legjobb kísérleti film a spanyol Survivers, lett Carlos Gómez-Trigo alkotása. A BuSho Fesztiválon 2 kategóriában 500 ezer forinttal díjazták, elsőként a legjobb magyar animációs filmet, mely 2021-ben az Incognito, Lantos Júlia filmje lett. A másik pénzdíjat a legjobb magyar fikciós kisjátékfilmért Chilton Flóra kapta, a Válaszúton című alkotásáért.

A nemzetközi zsűri

Eva Steegmayer a nemzetközi zsűri nevében foglalta össze az elmúlt hét eseményeit: “Szeretném megköszönni a szervezőknek a meghívást és az egész heti munkát, nagyszerű tartalmas napokat tölthettünk együtt és le kell szögezni, hogy rengeteg fesztiválon jártam már világszerte, de ilyen színvonalas versenyprogrammal nem nagyon találkoztam korábban. Remélem, hogy a Filmakadémiánk és a BuSho fesztivál a jövőben is együttműködhetnek és egyszer én is visszatérhetek majd ebbe a csodás városba és erre a nagyszerű eseményre!

Ezek után elérkezett a 3 fődíj kihirdetésének pillanata. „Két srác kapcsolata, apró gesztusokon, érzelmeken keresztül bemutatva, melyben a két fiatal végül megtalálja a közös hangot. Egy film, melyben a tolerancia és a remény áll a középpontban.” A bronz BuSho-díj nyertese a bolgár Mutual Heart lett, Desislav Zherar Atanasov filmje.

„Egy probléma, melyet mindnyájan ismerünk: egy idegőrlő szomszéd. Végig arra számítunk, hogy komoly konfliktusba fut majd ki a történet, azonban a két szomszéd végül közös nevezőre jut. Egy film, amely biztosan mosolyt csal az arcodra.” Az ezüst BuSho díj szintén Bulgáriába került idén, az Under the Same Roof című alkotásért kapta Simeon Tsonchev.

A Mira alkotói a díjjal

Két teljesen különböző kisfiú, teljesen különböző háttérrel végül kivágja magát a kalamajkából és barátságra lelnek. Egy film, amely egyszerre humoros ugyanakkor komoly.” A 17. BuSho fődiját a Friend című fehérorosz film kapta, amelyet az elsőfilmes Andrey Svetlov.

A rendezvény támogatói: a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kreatív Európa Iroda, az Osztrák Kulturális Fórum, az Olasz Kultúrintézet, a Portugál Camoes Intézet, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség, Együttműködők voltak a Karnevál Film, a Solide Art, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, Grand Café Szeged, médiatámogató pedig a Filmvilág, a Filmhu, a Fotovideo és a Klub rádió.

 

17. BUSHO DÍJAZOTTAI

 

Diákzsűri legjobb fikció: Branka / K. Kovács Ákos

Diákzsűri legjobb animáció: Reduction / Szakály Réka Anna 

Diákzsűri különdíja: Pannónia dicsérete / Nagy Borbála

 

A nemzetközi zsűri díjai:

BuSho 2021 legjobb animáció: Mulm / Carol Ratajczak, Tobias Trebeljahr

BuSho 2021 legjobb kísérleti film: Survivers / Carlos Gómez-Trigo

BuSho 2021 legjobb operatőr: Jaime Martínez Soria (Mira)

BuSho 2021 legjobb alakítás: Helena Hentschel (Sinking Ships)

BuSho 2021 legjobb vígjáték: David / Zachary Woods

BuSho 2021 Visegrád különdíj: Csönded / Tóth Gergely

BuSho 2021 Sopron különdíj: One Left / Sebastian Doringer

BuSho 2021 Sziget különdíj: Anatomy of a Worldview / Alexander Fischer

BuSho 2021 Szeged különdíj: Branka / Kovács K. Ákos

 

A BuSho Fesztivál 500.000 Ft-os különdíja a legjobb magyar animációs filmnek:

Incognito / Lantos Júlia / 8:00

A BuSho Fesztivál 500.000 Ft-os különdíja a legjobb magyar fikciós filmnek:

Válaszúton / Chilton Flóra

 

BRONZ BUSHO 2021: Mutual Heart / Desislav Zherar Atanasov

EZÜST BUSHO 2021: Under the Same Roof / Simeon Tsonchev

ARANY BUSHO 2021: Friend / Andrey Svetlov

 címlapkép: Friend