A Verzió Filmfesztivál részeként szervezett workshop elkötelezett amellett, hogy a régió és Magyarország független dokumentumfilmeseit szakmai támogatásban részesítse, és összekötő kapocsként szolgáljon a szakmán belül. Ezzel segítve az alkotókat, akik folyamatos kihívásokkal szembesülnek az korlátozott finanszírozási és fejlesztési lehetőségek miatt. 

A workshopon való részvétel ingyenes, és akkreditáció biztosított a fesztivál teljes ideje alatt. A Verzió DocLab első és második nagyjátékfilmes rendezők jelentkezését várja a Verzió DocLab honlapján keresztül. A workshop a nemzetközi szakmai együttműködéseknek köszönhetően valósulhat meg. Idén két új támogató, a Warner Bros. Discovery, HBO, valamint az On the Spot alkotói is csatlakoztak a Verzió Doclab partnereihez, akik két új díjat ajánlottak fel az európai és magyar filmesek számára. A Verzió DocLab erőfeszítéseit elismerő további nemzetközi partnerek közé tartozik a Creative Media Europe, a DocAround Europe, a CEU, a MADOKE, a Focus Fox, a Bio to B és a DAE(Documentary Association of Europe). 

ON THE SPOT VERZIÓ DOCLAB DÍJ 

Az On the Spot, a társadalmi és környezeti kérdésekkel foglalkozó díjnyertes dokumentumfilm-sorozat 1000 eurós díjat ajánl fel az egyik filmtervnek, ezzel is támogatva és ünnepelve a dokumentumfilmezés kíváncsi, bátor és személyes hangjait.

HBO FEJLESZTÉSI DÍJ 

A 2024-es Verzió DocLab különleges újítása, hogy a Warner Bros. Discovery jóvoltából idén elérhető lesz egy HBO Fejlesztési Díj is. Az HBO és a Warner Bros. Discovery elkötelezettek a helyi dokumentumfilmek fejlesztése iránt így az HBO egy 1500 € értékű fejlesztési díjat ajánlott fel, hogy támogassa a dokumentumfilmeket, valamint segítse a páratlan víziók és ötletek létrejöttét, amelyek potenciálisan HBO-s tartalmakká válhatnak. 

TOVÁBBI DÍJAK 

FOCUSFOX DÍJ 

A FOCUSFOX magyar produkciós és utómunkacég a nyertes projektnek 16 óra Baselight Digital Broadcast fényelést biztosít nettó 2500 € értékben. A fényelés a FOCUSFOX stúdiójában Barta Szabolcs, senior colorist vezetésével történik. 

A LEGJOBB MAGYAR PROJEKT DÍJA A MADOKE-TÓL 

A MAGYAR DOKUMENTUMFILMESEK EGYESÜLETÉTŐL 

A legjobb magyar projekt díját a MADOKE, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete adja át. Az egyesület egy hosszú távú mentori együttműködés révén segíti a nyertes projektet. 

DAE ENCOURAGEMENT DÍJ 

DAE Encouragement Díj a DAE-tól (Európai Dokumentumfilmesek Egyesülete). A nyertes projekt producere egy éves DAE-tagságot kap, valamint egy DAE-szakértővel folytatott, személyre szabott konzultációban vehet részt. 

BIO TO B AWARD 

A BIO TO B-díjjal kitüntetett projekt 2 csapattagja Industry-passt kap a Biografilm Fesztiválra, valamint a díj lehetőséget nyújt a Bio To B 2025 Pitching Forumon való, versenyen kívüli részvételre. (A Bio To B 2025 hospitality office által meghatározott feltételek szerint).

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK 

A workshopon való részvétel ingyenes, és a fesztivál teljes időtartamára akkreditációt biztosít. A Verzió DocLab első vagy második egész estés filmjükön dolgozó rendezők jelentkezését várja. 

Jelentkezés a Verzió DocLab honlapján, a határidő szeptember 9. 

KORÁBBI VERZIÓ DOCLAB WORKSHOPBAN FEJLESZTETT FILMEK 

  • Révész Bálint, Mikulán Dávid: KIX 
  • Dér Asia: Nem halok meg 
  • Nagy Eszter, Czira Sára: Cabin Pressure 
  • Simó Ibolya: Álmok Alkonyatkor 
  • Rubi Anna: Az életed nélkülem 
  • Fuchs Máté: Keltető 
  • Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi 
  • Tóth Olivér Márk: Gettó Csirke 
  • Ida Marie Sørensen: The Lost Notebook (magyar-dán dokumentumfilm) 

A korábbi workshopokon részt vett filmek évekre lebontott teljes listája itt érhető el.

DOC AROUND EUROPE 

A Verzió DocLab a DOC AROUND EUROPE fesztiválhálózat részeként működik a Kreatív Európa Média program támogatásával, és olyan dokumentumfilmes projekteket keres, amelyeket Horvátországban, Szlovéniában, Görögországban, Szerbiában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Albániában, Németországban, Ausztriában, Luxemburgban, Svájcban, Vallóniában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban vagy Magyarországon élő rendezők vagy producerek készítenek. Szolidaritást vállalva az ukrajnai és georgiai filmesekkel, a 9. Verzió Doclab ezekből az országokból is várja a jelentkezőket.

MENTOROK 

  • Erdélyi Flóra (HU)

Erdélyi Flóra Budapesten alkotó szabadúszó vágó. Dolgozott rövid- és nagyjátékfilmen (Szűcs Dóra: Az almafa virága, Szajki Péter: Most van most (2019), Szűcs Dóra:Patthelyzet), animációs filmeken, mint például Bente Lohne North című munkája, illetve egész estés dokumentumfilmeken is. Dokumentumfilmes munkái az elmúlt évekből: Haragonics Sári: Szia Sári!, Fuchs Máté: Keltető, Dér Asia: A magunk módjára üvölteni és Trencsényi Klára: The Missing Tale. 

2011-ben szerezte meg alapszakos diplomáját mozgókép – vágó szakirányon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Tanulmányokat folytatott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, valamint az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében is. 

Legutóbbi projektje Haragonics Sári: Szia Sári! című filmje. Korábbi elismert munkái közé tartozik az HBO-n streamelt Anyáim története, amelyet Haragonics Sárival és Dér Asiával közösen készítettek, és amellyel 2021-ben elnyerte a Legjobb Vágás díját a Moszkvai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Tagja a MADOKE-nak (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete), valamint a HSE-nek (Magyar Film- és Videóvágók Egyesülete). 

  • Jesper Jack (DK) 

Jesper Jack díjnyertes producer és társalapítója a skandináv dokumentumfilmesek kiemelkedő kollektívájának, a House of Realnek, 2021 és 2023 között a The New York Times Op-Docs nemzetközi szerkesztője volt. Jesper olyan rangos programokban vett részt, mint az EAVE, a Screen Leaders és a Doc Campus. Rendszeres vendégprofesszor a NYU Tisch-en és a dán Nemzeti Filmiskola előadója. 2009 és 2011 között a Dán Filmintézet dokumentumfilmes tanácsadói pozícióját töltötte be, mely idő alatt több mint 30 filmet rendelt meg, köztük az Oscar-díjra jelölt Az ölés aktusa és a Tribeca Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének választott Demokraták című filmet. Jesper jelenleg pszichoterapeuta képzést folytat, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a dokumentumfilmes szakmában a mentális egészség javulásához.

  • Kis Anna (HU)

Kis Anna 2002-ben kezdte filmes pályafutását, az SZFE-n Gothár Péter és Enyedi Ildikó tanítványa volt. Azóta rövidfilmek (pl.: Enyedi Ildikó: Első szerelem), dokumentumfilmek és televíziós koncertműsorok szerkesztőjeként és forgatókönyvírójaként tevékenykedik. Rendezett rövidfilmeket és megfigyelő dokumentumfilmeket, amelyek többször nyerték el a legjobb dokumentumfilm díját magyar fesztiválokon (Házi Paradicsom, Csak családról ne). A közelmúltban Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmjében story editorként tevékenykedett, saját nagyjátékfilmjét forgatta Practices in Harmony munkacímmel, Földes András 80 dühös újságíró című filmjének társrendezője és vágója, valamint Groó Diana személyes dokumentumfilmjének vágója volt. 

Forrás: Verzió DocLab