A magyar–francia–horvát koprodukcióban gyártott, 92 perces KIX szerteágazó utazás egy budapesti kisfiú felnövésének 12 évébe, amelynek során a randalírozó kölyökből, Sanyiból felnőttkorára közellenség lesz. A film ritkán látott közelségből mutatja be a fiú és családja mindennapjait.

Mikulán Dávid és Révész Bálint dokumentumfilmje kortárs magyar korlelet a leszakadó és magára hagyott városi szegénységről. A KIX világpremierje a jelenleg Európa legrangosabbjának számító, koppenhágai CPH:DOX fesztiválon volt, majd 12 további nemzetközi fesztiválra válogatták be Münchentől Tajvanig. Eddig kilenc díjat nyert, többek között a Legjobb Fiatal Alkotó Díját a ZagrebDoxon, a Fipresci-díjat a wiesbadeni GoEast fesztiválon, illetve a kolozsvári TIFF-en a legjobb dokumentumfilmnek ítélt elismerést.

A KIX Magyarországon először a 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál (2024. november 6–13.) versenyprogramjában lesz látható. Országos mozibemutatójára november 21-én kerül sor, magyarországi forgalmazója a Cirko Film

A KIX az ELF PICTURES és a CINEPHAGE gyártásában készült. Producerei Kiss Viki Réka, Muhi András Pires, Victor Ede és Révész Bálint, operatőre Mikulán Dávid, vágói Yael Bitton és Szalai Károly. A film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound designer Ivan Zelić. Az executive Producerek az HBO részéről: Hanka Kastelicová, Tereza Bóna Keilová, Závorszky Anna, további executive Producere Gutema Dávid és D’Intino Patricia. A film broadcasterei az ARTE France és az HBO.

Készült a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében.

Forrás: Cirko Film