Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán és Fekete István "nagy triászával" kapcsolatban az igazság az, hogy az első kettő írásai elsősorban azok számára kedvesek, akiknek valamilyen affinitásuk van a vadászat felé, könyveik a vadászat világán belül maradnak - mondta el a film díszbemutatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Fekete István ezzel szemben olyanokhoz is el tudja juttatni a természetben levés érzését és filozófiáját, akik soha életükben nem vadásztak, horgásztak, legfeljebb kirándulni jártak az erdőben - hangsúlyozta. "Aki elolvassa a Tüskevárt, azt egy életre megérinti a természet" - fogalmazott, kiemelve: azért különösen fontos ez, mert a mai világban a gyerekek egy része nagyon keveset tud a természetről. Az állatvilágnak a természettől elszakadt humanizálása nagyon könnyen az ember dehumanizálásához vezethet. Minden lénynek meg kell adni a neki járó tiszteletet, méltóságot, védelmet, de a természet szerint neki járó módon - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Kovács Zoltán, a négy nap múlva nyíló "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy éppen egy hete, szintén az Uránia Filmszínházban mutatták be a Kittenberger Kálmánról szóló filmet.
Két és fél évvel ezelőtt ugyanis a világkiállítás szervezői nagy vállalást tettek: nemcsak a vadvilágról, a fenntartható gazdálkodásról, a vadgazdálkodásról szóló tudást, az ország természetei értékeit mutatják meg, hanem egyúttal a vadászati irodalom és a vadgazdálkodás legnagyobbjai esetében a kultuszépítés feladatát is magukra vállalják - idézte fel.

A Nemzeti Filmintézet és a Takarékbank támogatásával 2021-ben készült film kordokumentumok, a családtagokkal készített interjúk, valamint irodalmi anyagok alapján kalauzol végig az író életének történelmi fordulópontokkal tűzdelt, sorsfordító pillanatain. A bereki ember főszerepeit Szabó Sipos Barnabás és Bodrogi Gyula játssza; a rendező Bertha Lívia, fényképezte Szepesi Dávid, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida József.

A nyolcvan perces filmet vetítik a Vadászati és Természeti Világkiállításon, tévépremierjét a Duna Televízióban tartják, október 4-től pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi A bereki embert.

Forrás: MTI / Címlapkép: Bodrogi Gyula / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd