Bartók Béla világszerte úgy ismert, mint a modern komolyzene egyik legjelentősebb alkotója. Azonban a zeneszerző híres életművével szemben magánéletének részletei sokkal kevésbé ismertek a nagyközönség előtt. Sipos József filmje eddig ismeretlen oldaláról kívánja bemutatni Bartók életét. A filmben először szólal meg a nyilvánosság előtt Bartók Béla Egyesült Államokban élő fia, Péter, akit Sipos József és stábja egy floridai idősek otthonában látogatott meg, ahol három napon keresztül forgattak vele.

Bartók Péter egész életét apja életművének szentelte, de korábban még soha nem mesélt a nyilvánosság előtt a család történetéről. A rendező elmondta a Filmhunak, hogy a különleges találkozás teljesen új megvilágításba helyezte számára Bartók Béla életművét, többek között arra is fény derült, milyen szoros kapcsolat fűzi a zeneszerző műveit a természethez.

Bartók Péter / Fotó: Mozinet

A rendező számára az is nagyon fontos, hogy a filmet a Bartók intézet szakértői is hitelesnek ítélték. A film elkészítése során az alkotók olyan ritka dokumentumokba is betekintést nyertek, amelyek csak Bázelben, a világ leghíresebb zenei alakjainak kéziratait összegyűjtő archívumban lelhetőek fel. Bartók Béla levelezése, erdélyi utazásai során készült fotói így a vásznon is megjelennek. A filmben egy különleges levéldialógus is megelevenedik, amely során Rudolf Péter a zeneszerzőt, Sztarenki Dóra pedig Bartók közeli hölgyismerősét, egy hegedűművésznőt szólaltatja meg.

A Bartók szeptember 14-től látható a mozikban.