A nagyregény egyszerre csípős szatíra és kíméletlen kritika, amelyben Csáky Alex, a Füst Milán Szíház ífjú színművészének perspektívájából bontakozik ki a Káli-medencében forgatott zombiapokalipszis. A tévésorozatban szerepet vállaló Csáky “szakmai és magánéleti kudarcok sorozatán át bukdácsolva nemcsak a kortárs színházi és filmes világot szemléli egyre kritikusabban, de lassanként önmagával is meghasonlik” – olvasható a Káli holtak ismertetőjében.

A 2018-ban megjelent mű az egy évvel később elhunyt Térey János első prózaregénye volt, az író pont 53 évvel ezelőtt, 1970. szeptember 14-én született.

Glamour és vér. Egy egzisztencialista horror. Ahol az érzelmek őszinték, a szerelem tiszta, a szex vad, és a horror kegyetlen. Egy innovativ, előzmények nélküli, semmihez sem hasonlítható mozifilmet szeretnék. Valódi romantikus hősök egy kiszámíthatatlan világban, ahol bármi megtörténhet és meg is történik. Pont olyan, mint amilyen jövő vár ránk a XXI. században itt Európa közepén, a történelmi Magyarországon” – vázolta fel terveit a Filmhunak a producer.

Az adaptáció ötlete már régóta foglalkoztatta: “Már a regény megjelenése előtt beszélgettünk róla Térey Jánossal, egy régi álmom vált valóra, amikor aláírtuk a jogörökössel, Harmath Artemisszel, az író özvegyével a megfilmesítési szerződést. Közösen gondolkozunk, előttünk van még a műnek a forgatókönyvvé átdolgozása, aztán jöhet a casting, és bízom benne, hogy hamarosan nagyvászonra kerülhet a Káli holtak.

A regényt színházi adaptációját 2021-ben mutatták be Dömötör András rendezésében, melyben Tasnádi Bence játszotta a főszerepet. Egy korábbi Térey drámát, A Nibelung-lakóparkot 2009-ben vitte filmre Mundruczó Kornél. A Káli holtak megfilmesítését szívügyének tekintő Csáky Attila többek között az 1 című sci-fi, a Kolorádó Kid és a Frici & Aranka producere volt.

címlapkép: Térey János / forrás: Litera