„Ma Magyarországon számos igényes televíziós tartalom készül független magyar filmesek munkájának köszönhetően, ezeknek az alkotásoknak az anyagi támogatását igyekszik 2011 óta megvalósítani a Médiatanács” – mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke megnyitóbeszédében a testület Kvótafórumán csütörtökön Budapesten. „A Médiatanácsnak, és nyilvánvalóan az alkotóknak is, célja az, hogy ezek a színvonalas filmek a magyar kultúra közvetítőiként vagy megörökítőiként az íróasztalok fiókjaiból oda kerüljenek, ahova valók, vagyis a televíziók képernyőire, ahol elérik a nézőket” – hangsúlyozta az elnök.

A rendezvényen mintegy 160 alkotó, filmes és tévés szakember tájékozódhatott a kvótaszabályozás jogi hátteréről, az uniós irányelv ugyanis  előírja, hogy a médiaszolgáltatók műsoridejük több mint 50 százalékát európai alkotások számára kell biztosítaniuk. A résztvevőket a műsorkvóták teljesítésére is felhasználható, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmek részleteiről is tájékoztatták.

Kollarik Tamás Médiatanács-tag a Magyar Média Mecenatúra program eddigi eredményeit foglalta össze (olvasd el vele készült interjúnkat!). 2011 óta mintegy 570 támogatott film készült el több mint 5 milliárd forint értékben.  A szakember hangsúlyozta, a filmek sikeresen szerepelnek fesztiválokon is: eddig 47 alkotás szerepelt 154 hazai, illetve nemzetközi fesztiválon, amelyekről a filmek közel 50 díjat hoztak el. A Kvótafórumon 51, a mecenatúra programban támogatott film, illetve három hangjáték is bemutatkozott.

NMHH kvotaf 600

Fotó: Mohai Balázs, MTI

A kerekasztal-beszélgetésen televíziós vezetők – Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, Simon Zsolt, a TV2 képviselője, Málnay B. Levente, az AMC Networks Central Europe Kft. vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója, Széles Tamás, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, valamint Mosonyi Szabolcs természetfilmes rendező-operatőr, Rofusz Ferenc animációs filmrendező vett részt. A szakemberek megvitatták, mennyire teljesíthetőek könnyen a hazai televíziók számára azok a törvény által előírt műsorarányok, amelyekben magyar gyártású tartalmakat kell bemutatniuk nézőiknek, és milyen szerepet kapnak ebben a kortárs, közszolgálati célú filmek.

A rendezvényen az elnök bejelentette, a Médiatanács május 18-án díjátadó gálát szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gálán a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és a tavaly őszi Filmhéten bemutatott 121 film közül független zsűri választja ki a legkiválóbbakat. A Médiatanács öt kategóriában – dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban – első, második és harmadik díjat ajánl fel másfél-, egy- és félmillió forint értékben, emellett a testület lehetőséget ad kiemelkedő szakmai teljesítmény díjazására is három, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A felkért héttagú független szakmai zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke, a tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.