Az Nemzeti Filmintézet közreműködésével készülő Filmgyár podcast legújabb adásában kíváncsiak voltunk a hazai streaming-piac nagyságára, vajon maximum hány szolgáltatásra fizetnek elő a magyarok, és hogy a streamerek számának növekedése még meddig fog folytatódni. Arra is választ kaptunk, miért nem közölnek pontos nézettségi adatokat a szolgáltatók, és hogy tényleg meg fognak-e jelenni a reklámok az HBO Maxon és társain. A Filmiónál ez nem kérdés, hiszen a piacról élő társaihoz képest eltérő üzleti stratégiát folytat, állami pénzből működik.

Kiderült, hogy az elmúlt egy évben milyen hazai tartalmak hoztak kimagasló nézettséget. A Felkészülés meghatározatlan tartó együttlétre elsőként a Cinegóra került fel, ahol nagy sikert aratott. A Filmión idén A vizsga, a Toxikoma és A feleségem története volt a három legnézettebb filmje. Az utóbbi kettő „azért tudott nagyot hasítani”, mert tekintélyes méretű PR-kampány állt mögötte, és exkluzív online premierként került fel. A vizsga korlátozott ideig ingyenes volt elérhető a folytatása, A játszma nyári premierjéhez időzítve.

A vizsga

Ennek kapcsán elidőztünk annál a kérdésnél, érdemes-e ingyen tartalmat kínálniuk, növeli-e ez az előfizetők számát, és miért nem nyúl ehhez a módszerhez az HBO Max és a Cinego. Még egy ötletet is adtuk, tegyék ingyenessé a Nagykarácsony című romantikus komédiát a karácsonyi időszakra, az adásból kiderül, Baranyai vevő volt-e az ajánlatunkra.

A mozibemutatóhoz képest mikor kerülnek fel streamerekre a magyar filmek? Megtörténik, hogy a moziban mérsékelten teljesítő produkciók az online premier után találják meg a közönségüket? Példaként többek között a Külön falkát vagy a Valant említik, ami a mozikban mindössze 13 ezer nézőt hozott, de aztán az HBO Maxon népszerű tartalommá vált. A Filmio marketing igazgatója szerint ez arra is rávilágít, alapvetően eltér egymástól a mozizás és az otthoni szórakozás lélektana.

Külön falka

A besúgó eltűnése kapcsán Pinczés-Pressing elmagyarázta a sajnálatos esemény hátterét, és arról is beszélt, a hazai scriptelt tartalmak gyártásának megszűnése után várható-e exkluzív magyar premier az HBO Maxon. Természetesen a legnagyobb szolgáltató, a Netflix is szóba került, várható-e például, hogy Lengyelország mellett nálunk is belekezd a helyi tartalomgyártásba. Külföldi, például a lengyel filmintézet példájával ellentétben miért nem ingyenes a Filmio? Legalábbis a rendszerváltás előtti magyar filmkincs? És ha már fizetős tartalmak, átbeszéltük a három streamer árképzését.

Az adás vége felé közelítve kitértünk a három szolgáltató jövőbeni terveire: a Cinego szeretne több régi külföldi filmet, például a francia újhullám legendás alkotásait a kínálatában tudni, a Filmio képviselője a közeljövő premierjeiről számolt be, illetve az új hazai versenyző, az RTL+ esélyeit is latolgattuk.

Menetrend:

00:00 - Konkurenciái egymásnak a vendégeink?
04:00 - Előfizetők száma, korcsoportja, ingadozása
12:40 - Streaming vs mozi nézőszámok átláthatósága
21:20 - Harc az illegális letöltések ellen
23:20 - Reklámok megjelenése
26:30 - Magyar tartalmak mindhárom felületen
32:00 - Melyik magyar filmek találták meg a közönségüket még jobban streamingen?
44:00 - Cinego és Filmio határon túli törekvései
50:00 - Filmjogok hálózata
01:04:00 - A besúgó eltűnése az HBO Max műsoráról
01:16:00 - Kvótakötelezettség
01:18:00 - Jövőbeli tervek
01:23:00 - A streaming megöli a mozit?
01:29:00 - Új játékos a piacon, RTL+

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, Mixcloudon, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.