A beszélgetésünk elején röviden feltárjuk a két vendégünk múltját: Cristina Aradon született, Kolozsváron járt egyetemre, és Isztambult is megjárta, majd “egy 12 éves gyerek magyar tudásával” Budapestre jött és elvégezte a MOME Media design szakát. A grafikai tudása a filmjein is meglátszik: minden rövidfilmje és A legjobb dolgokon bőgni kell színes kreatív anyagait is ő készítette, ezért kíváncsiak voltunk, mennyire magától értetődő, hogy az írás és rendezés mellett a grafikai irányítást is a saját kezébe veszi.

Rainer-Micsinyei Nóra az Éjszakai festés című rövidfilmben

Nóra Kaposváron tanulta a színészetet, elmesélte nekünk, miért vannak kettős érzései az ottani oktatással kapcsolatban, és hogy mit mondott neki Badits Ákos, amikor elhívta a Boglárka című diplomafilmjébe, ami aztán sorra vonzotta be neki a kisebb-nagyobb rövidfilmes szerepeket. Nóra nélkül tulajdonképpen nem telik el Friss Hús, minden évben minimum két filmben feltűnik, általában valamilyen vicces karaktert alakítva. Beszélgettünk erről a humoros “skatulyáról”, amibe belekerült, de amit egyre több drámai szereppel fokozatosan épít lefelé – köztük A legjobb dolgokon bőgni kell főszerepe is ebbe az irányba viszi őt, Cristina szerint tudatosan vettek vissza Nóri jellegzetes humorából.

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka

Egymással az Éjszakai festés című rövidfilm castingján találkoztak először, amit aztán az Átalakítás folyamatban követett. Meséltek arról a csoportos chatről, ahol a forgatás után is folytatódott a beszélgetés, és ami néhány évvel később A legjobb dolgokon... megszületésében is fontos szerepet játszott.

Amikor mindketten harminc évesek lettek, elkezdett motoszkálni bennük egy gondolat: miért nem foglalkozik több hazai film és sorozat azokkal a fiatal felnőttekkel, akik felé a koruk miatt egyre nagyobb elvárásokat támasztanak? Meg kéne végre állapodni, szülni pár gyereket és hitelt felvenni, amit aztán a következő harminc évben szépen le lehet törleszteni. Mi van azokkal, akik még nem állnak készen, vagy éppen egyáltalán nem gondolkodnak családalapításon? Amerikában ekkora már sikert sikerre halmozott a hasonló témákat feszegető Frances Ha vagy a Csajok című sorozat, itthon azonban csak Reisz Gábor foglalkozott vele – nem véletlen, hogy a VAN-nal hatalmas sikert aratott, hiszen szócsövet adott ennek a kapunyitási pánikban toporgó generációnak. 

Rainer-Micsinyei Nóra és Huzella Júlia a filmben / Forrás: Laokoon

Így fogott bele Cristina és Nóra a közös munkába, Nóra ezelőtt soha nem írt forgatókönyvet, de a személyes érintettség miatt ő is tele volt olyan történetekkel, amik filmre kívánkoztak. Saját és barátaik tapasztalataiból megszületett A legjobb dolgokon bőgni kell története, ami a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában támogatást is nyert. Elmesélik, hogyan élték meg a pitchet, milyen zenével hypolták magukat az előadásra, és hogy miért nem tudták átélni a nyerés örömét, még napokkal az Inkubátor után sem. Cristina saját bevallása szerint minden forgatását rettegéssel tölti, a feladatok súlya mellett külön koncentrálnia kell arra, hogy a filmezés eufóriáját is megélje.

A legjobb dolgokon bőgni kell a lányok elmondása szerint egészen szerencsés csillagzat alatt született, Stalter Judit producernek óriási szerepe van abban, hogy egy lelkes és lelkiismeretes csapattal forgathatták le a filmet, minden világosító, berendező és mellékszereplő – Huzella Júlia, Patkós Marci, Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna is boldogan vett részt a film készítésében. Sokat mesélnek a forgatás kulisszáiról, a halott rokon házát díszítő, ijesztő babákról, a hazavitt ruhadarabokról, Maja szobájáról (ami valójában Nóra gyerekkori szobája), és az is kiderül, miért akarták meghívni Celine Diont egy budapesti vetítésre.

Nóra és Cristina a film bemutatóján / Forrás: Facebook

A legjobb dolgokon bőgni kell szeptember 16-tól látható a mozikban.

Menetrend:

01:00 - Elmúlt 1,5 év
06:00 - Cristina múlt - Aradi háttér, MOME Médiadesign, grafikai háttér
12:00 - Nóri és Cristina találkozása - Éjszakai festés
20:00 - Nóri múlt, Boglárka, kisfilmek, humor vs drámai szerepek
32:00 - A legjobb dolgokon bőgni kell / Inkubátor-pitch
35:00 - Közös írás
39:30 - Női film ez?
45:00 - Nóri magának írt egy szerepet?
48:00 - Kivágott jelenetek / Levél Celine Dionnak
54:00 - Rituálék a forgatáson / Princess Nokia
56:00 - Mik a legjobb dolgok, amiken bőgni kell?
01:02:00 - Mellékszereplők
01:05:00 - Nóri másik projekt: Magyarország Kedvenc Műsora
01:09:00 - Cristina második nagyjátékfilmje: Hétköznapi kudarcok
01:15:00 - Vizualitás

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van az Anchor.fm, a Spotify, az Apple és a Mixcloud oldalán, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban is elérhető.