Június 13-án 11 órakor a veszprémi Expresszóban a Filmarchivum Klassz programjának keretében vetítik Palásthy György Égigérő fű című alkotását, a magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusát. Poldi bácsi, a parkőr (Rajz János) nyugdíjba készül. Negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a szép zöld gyepet, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle. Az animációs betétekkel kiegészített humoros-kalandos történet a közösség erejéről, az összefogás szükségességéről mesél. Minden gyerek számára egyszerűen alapmű!

Június 13-án 21 órakor a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán egy igazi kuriózumot láthatnak a nézők. Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmje, a Rabmadár pereg majd, élő zenei kísérettel. A mai napig nagyon modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja, egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta, hogy számon kérje a cserbenhagyását. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

Macskajáték

A fesztiválon lesz a premierje az Ők tudják, mi a szerelem című alkotásnak Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel. A film arra világít rá, hogy vannak, akik még életük alkonyán sem mondanak le vágyaikról. A fesztivál Hubay Miklós azonos művének 1963-as feldolgozását, Ádám Ottó legendás tévéjátékát Tolnay Klári és Sinkovits Imre főszereplésével június 14-én 14.30-kor a veszprémi Hangvilla nagytermében vetíti majd.

Június 15-én 19.30-kor a veszprémi Expresszóban lesz látható a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait is kidomborító munkája, Uray Tivadarral a főszerepben. A műfajok között szabadon közlekedő film a részeges, másnaposan fetrengő egyetemista éveitől elméjének elborulásáig meséli el a világhírű orvos történetét.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan olyan filmek peregnek majd, mint június 13-án 14 órakor Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált verziója, 16.30-kor az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi és 22 órakor a balatonalmádi strandon a 20 éves Kontroll, melynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. Ugyanekkor a veszprémi Expresszóban az Angi Vera lesz látható, melynek zeneszerzője Selmeczi György. Végül június 15-én 17 órakor a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton moziban az Oscar-jelölt Macskajáték felújított képpel és hanggal lesz látható.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet vetítenek a MOZ.GO keretében.

Forrás: MOZ.GO / Címlapkép: Rabmadár