A hazai és külföldi filmintézetek működésével és jövőjével foglalkozó nemzetközi program vendége lesz többek között Emilie Cauquy, a La Cinémathèque française munkatársa és Massimo Benvegnu, az amsterdami EYE Film Institute programszervezője.

A Francia Intézetben reggel 8:45 - kor kezdődő nyilvános konferenciát Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója nyitja meg. Az első, 9 órától kezdődő kerekasztal-beszélgetése a külföldi filmintézetek azon közönségszervezési stratégiáiról és eszközeiről szól, amelyek a nyugat-európai társadalmakban széleskörű filmkulturális aktivitást váltanak ki, míg a második kerekasztal-beszélgetésen Gelencsér Gábor, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense, Muszatics Péter, a Jameson Cinefest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kommunikációs igazgatója, valamint a MaNDA munkatársai, Orosz Anna Ida, Kurutz Márton és Teszler Tamás a filmkultúra népszerűsítésének hazai lehetőségeiről folytatnak eszmecserét. Délután a konferencia az Örökmozgó Filmmúzeumban folytatódik, Kende János és Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas operatőrök  részvételével.

Az esemény Facebook-oldala

A független szakmai kezdeményezés támogatói: a Budapesti Francia Intézet, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filminétzet (MaNDA), valamint a Clavis Film.

Május 27. Francia Intézet, Örökmozgó Filmmúzeum