John Williams túlzás nélkül a legismertebb és legfoglalkoztatottabb amerikai kortárs filmzeneszerző: több mint 100 mozifilm és tévé-produkció muzsikája köthető a nevéhez. Hosszú pályafutása alatt – önálló szerzői karrierje az 1950-es évek végén indult -  olyan hollywoodi rendezőkkel dolgozott együtt mint Don Siegel (Gyilkosok), Richard Donner (Superman), William Wyler (Hogyan kell egymilliót lopni?), Robert Altman (A hosszú búcsú), Oliver Stone (Született július 4-én), George Lucas (Star Wars), Brian de Palma (Őrjöngés),  vagy éppenséggel Alfred Hitchcock (Családi összeesküvés).  A zeneszerzést a híres-neves Julliard-on elsajátított Williams többek között éppen Hitchcock házi zeneszerzője alatt leste el a gyakorlatban a szakma titkait, az Álomgyárban Bernard Herrmann volt az egyik híres komponista, aki elsőként vette a szárnyai alá.

A neves rendezők közül Steven Spielberg-gel már-már szerzőpárost alkotnak, az 1974-es Sugarland-i hajtóvadászattól kezdve a 2008-ra ígért Indiana Jones 4-ig alig akad Spielberg-opus, amelynek ne az agg mester szerezte volna zenéjét (a Tobe Hopperrel közösen jegyzett Poltergeist, vagy a Bíborszín számít ilyen ritka kivételnek). Filmzenei munkásságát eddig több Oscar-díjjal, Golden Globe-al és BAFTA-díjjal ismerték el.

Kettős jubileum

A gálakoncert nem csak a 75 éves zeneszerzőnek tiszteleg. Az E.T., a Cápa, az Indiana Jones-trilógia komponistájának mind a mai napig legismertebb zeneműve a Star Wars soundtrackje, s a nyitódarabot, a IV. epizódot (Star Wars: A New Hope) éppen harminc éve mutatták be az amerikai mozik – a John Williams-hommaget így rögtön két jubileum is indokolja.

Williams zeneszerzői életművét a filmzenéken kívül számos szimfonikus darab, versenymű gazdagítja, s ezeket a Londoni Szimfonikusoktól kezdve a New York-i filharmonikusokig bezárólag neves zenekarok veszik fel repertoárjukba.  (Utóbbi zenekar például Judith LeClair szólójátékával a Sony Classicsnál rögzítette The Five Sacred Trees című fagott-versenyét 1995-ben.)

A Fivinvest és a Magyar Star Wars Klub szervezésében megrendezésre kerülő gálakoncerten a zeneszerző legismertebb dallamait ezúttal Oláh Vilmos hegedűművész és Hollerung Gábor dirigens vezetésével a Budafoki Dohnányi Zenekar szólaltatja meg.

A szervezők a zenén kívül egyéb „extrákat” is ígérnek: a helyszínre érkezők már a Budavári Palota Oroszlános Udvarának bejáratánál egy, a komponista nevével fémjelzett filmek plakátjaiból összeállított kiállításba ütköznek, de lesz élőszobor-kiállítás is, a színpad felett elhelyezett kivetítőn pedig a felcsendülő melódiákhoz kapcsolódó filmrészletekkel igyekszenek elmélyíteni a filmzenei élményt. Az egyes dallamokat John Williams-szel készített interjú-részletek kötik majd össze, s a szervezők további meglepetés-showt is ígérnek a 9.900 forintos jegyárért cserébe.


munkásságát eddig öt Oscar-díjjal, 18 Grammy díjjal, három Golden Globe Díjjal, egy Brit Filmakadémiai Díjjal és 39 Oscar-jelöléssel ismerték el.

Williams több mint kilencven filmhez szerzett zenét, köztük olyan kultikus alkotásokhoz, mint a Csillagok háborúja (Star Wars) és a Superman. Spielberg filmjei közül ő jegyzi többek között a Cápa, a Harmadik típusú találkozások, az E.T., az Indiana Jones-trilógia, A nap birodalma, a Jurassic Park, Az elveszett világ, a Ryan közlegény megmentése és a Schindler listája zenéjét. Williams komolyzenei műveket is komponál, és vendégkarmesmerként a világ legkiválóbb zenekarait – többek között a Londoni, a Clevelandi és San Franciscó-i Szimfónikusokat – vezényli. Filmzenéket tartalmazó albumai rekord példányszámban fogynak: a Star Wars filmzenéjéből például eddig négymilliót adtak el.