Két férfi, egy eset, egy este -  ez az egybeállításos, Elek Ferenc és Kovács Lehel főszereplésével készült, hatalmas technikai és szereplői apparátust megmozgató, 8 perces, valós idejű film rövid szüzséje.

A Finale Till Attila Csicskája mellett az utóbbi évek legsikeresebb, legjobban futó magyar kisjátékfilmje. 2011 szeptemberében debütált a vancouveri nemzetközi filmfesztiválon, a premier után az A-kategóriás varsói mustrán szerepelt, majd innentől sorba jöttek a neves állomások: Európában Clermont-Ferrandban és az EFA-díjra jelölő görög Drama Filmfesztiválon futott, a tenegerntúlon pedig Oscar-jelölő fesztiválokon vetítették a versenyprogramban (St. Louis, Aspen, Seattle, Athens, Guanajuato). Ázsiában a szöuli filmfesztivál közönségdíja után Sapporóba és Busanba is versenybe invitálták.



Nézd meg a film előzetesét!


Simonyi stábjának legnagyobb sikere tavaly novemberben a lengyelországi Bydgoszczban (előtte Lodz-ban) évente megrendezett operatőrök világtalálkozóján jött el: az európai „operatőri Oscarnak” számító díjat a legjobb rövidfilmért Révész Balázs operatőr vette át a Nastassja Kinski és Manuel Alberto Claro (Lars von Trier operatőre, aki tavaly a Melankólia fényképezéséért Európai Filmakadémia-díjat kapott) vezette zsűritől. A Kodak felajánlásából két darab 35 mm-es kópiát is kapott a produkció, valamint a Lengyel Filművész Szövetség elismerését.

finale3 500



A rendező maga intézi a filmje fesztiváloztatását, esetenként a Magyar Filmunió segítségével. Simonyi elmondása szerint semmilyen támogatást nem kap sem kulturális, sem filmes intézményektől, hogy elkísérje filmjeit a fesztiválokra, vagy akár a nevezésekkel, szervezéssel járó adminisztráció költségeit csökkentse.

finale2 500



Ezen a nyáron mediterrán országokban és a Balkánon versenyzett vagy került bemutató programba a Finale (Kosovo, Tabor, Palic, Motovun). A rendező elmondta, hogy a legmeghatóbb vetítése a horvátországi Split Film Festivalon volt: egy felújított moziterem összes elegáns bőrszéke más színben pompázott, és minden székre külön fel volt hímezve egy-egy filmes ikon neve, neki David Lynch széke jutott. De Olaszországban is nagyon szeretik az átértelmezett klasszikus olasz operai kísérőzenéje miatt, Franciaországban pedig fesztiválról fesztiválra vándorol egy kópia: ott az újszerű, csattanóra építő történetét, és a műfajokkal, zsánerekkel játszó képi hangulatát díjazzák.

finale4 500


A Finale-t legközelebb Párizsban, Lille-ben, Nizzában, Toulouse-ban láthatják a francia nézők, jövő héten egy svájci (Shnit International) és két olasz fesztiválon vesz részt (Sedicicorto, Reggio Film Festival), majd Ciprusra, spanyolországi fesztiválokra (Badalona, Experimental Madrid) és amerikai filmes napokra utazik a rövidfilm (Milwaukee, Syracuse).

A rendező kiemelte, hogy a film sikere a stáb elhivatottságának is köszönhető, külön megemlítette Gabeli Tamás co-producert, Fülöp Péter és Lóth Balázs producereket, Zányi Tamás hangmérnököt, Pirisi László zeneszerzőt és Révész Balázs operatőrt.