0102 Röküt - Hajnal Zoltán, Zsédely Teréz, zsteri

Zsteri néven érkezett 0102 Röküt című rejtélyes munka: Hajnal Zoltán, Zsédely Teréz készítették egy korábbi rajzfilmus flashanimációs pályázat keretében az  Indul a nyár klipjét. A Szexshop is eléggé titokzatosra sikeredett: a szomszédos pékség és szexbolt párhuzamaira épült elvileg a film (bagett, bráner), de aztán az ördög megette a bagettot, ezért fucsa tükröződések munkálkodnak - talán ennyiből is kiderül, hogy a zsűrinek elég sok nehézséget okozott a film megfejtése, és sajnos az alkotók nem voltak a helyszínen, hogy választ adjanak a felmerülő kérdésekre.

Rajzás - Kreif Zsuzsa, krzsanna, a MoMe animációs hallgatója
 
"Jó sok kaput nyit meg az értelmezésben, szabadságot, játékosságot biztosít a nézőjének." - mondta Wahorn András az az átalakulások sorára épülő munkára. Tetszett a zsűrinek, hogy Kreif nem a megadott fotókat használta egy az egyben, hanem egy rá jellemző nagyon erős grafikus világba stilizálta. Gróf Balázsnak nagyon tetszett, ahogyan a Barbakán bástya a homokozóban jelenik meg, Igor Lazin viszont sajnálta, hogy a háttér nem annyira kidolgozott mint amennyire a figurák. M. Tóth Géza szerint a rajzás egy nagyon szép és érzékeny film, és a Kreifre jellemző tündéri realizmus egy újabb szép példánya. A filmszerű dolgok használásának azonban talán a hossz nem kedvezett, túl sok minden lett belezsúfolva a rendelkezésre álló egy percbe.

Tündéri realizmus egy újabb szép példánya - krzsanna karakterrajza

Attrakció - Gelley Bálint, baalint, a MoMe animációs hallgatója
 
A filmes szerkesztésmód talán ebben a filmben volt a leginkább tetten érhető, és noha négy szereplővel operált, mégsem vált bonyolulttá - vélekedett a zsűri. A népmesei fiurák valóban ebben a filmben néztek ki a legjobban, Wahorn Andrásnak különösképpen tetszett az elmélet, hogy nem kell semmit csinálni, valahogyan úgyis lesz. A történet szerint ugyanis a vásári mutatványosok felelősségre vonják a kocsma előtt semmiféle mutatvánnyal nem készült koldust. 

Vigyél el  - Bera Nándor, beranandi,  a MoMe animációs hallgatója

"Elég nagy kavalkádot vonultatott fel, de végül egy jópofa eklektika keveredett ki belőle" - summázta a zsűri Bera Nándor szintén népmesei elemekkel operáló, szabadon fantáziáló munkáját. A törpe varázsló kacsalábon forgó kastélyt és fehér lovas herceget ad a leányzónak egy percre, de ha ezek sincsenek, akkor sincs gondjuk a fiataloknak. Wahorn számára "szellemes volt a bukósisak", ahogy a mese mítikus idejét modernizálta.

Hangulatok - Dombi Botond és Szabolcs, szuni, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum ötödik és nyolcadik osztályából
 
A legtöbb vitát kétségkívül az generálta, hogy a sepsiszentgyörgyi testvérpár megjelölte a számukra ihletforrásként szolgáló francia animációt, ami alapján dolgoztak: "Az általuk ismert filmek közül kiválasztottak egy francia animációt, a Youtube-os katyvaszból sikerült kiválasztani egy igazán értékes alkotást, egy kortárs követendő példát" - méltatta Wahorn a fiatal alkotókat. A zsűri szerint a pályázók életkora ellenére ez egy nagyon komoly és érett alkotói hozzáállás: a felnőtt mezőnybe egy felnőtt filmmel kellett nevezni, a macis vonalon ezzel a segítséggel tudtak túllépni. Szuniék nyerték egyébként a Flash Fesztivál közönségdíját.

Szín- és formagyakorlat egy zenére - kisbuk storyboardja

Klip - Bukta Zsolt, kisbuk a MoMe animációs hallgatója
 
Bukta Zsolt a rendelkezésre bocsátott helyszíneket animálta meg, a fotókat egyénítette: "Szín- és formagyakorlat egy zenére, kiváló music video" - fogalmazott Gróf, akinek ugyanakkor hiányzott a rajzolt animáció, de a zene logikáját, ritmusát kiválóan sikerült a formai világra értelmezni, kiváló volt a dzsámi fájdalmas böfögése.

János - Polgár András, andrás , Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanuló gimnazista
 
3D és a firkás rajzos világkép keveredését értékelte a zsűri: a látását vesztett főszereplő egészen új színben kezdi látni a várost. Igor Lazin szerint azonba több bátorságot is elbírt volna az elvarázsolt világokban, a valódi látásélmény megtapasztalását bátrabban is ábrázolhatta volna az alkotó.

Archív - Bakos Barbara, pötyi, a MoMe animációs hallgatója
 
"Kész akciófilm a szó szoros értelmében" - lelkendezett a zsűri az Apolló mozit megtámadó kis ufók láttám. "Nagyjátékfilmet sikerült készíteni egy perc hosszban, miközben a 2D és a 3D technikák keverésére is van idő" - folytatták a méltatást. A zsűri különösen szerette a szokásostól eltérő ufó ábrázolást: a henger alakú ufók egy kocka űrhajóval érkeznek meg.
 
Légyott Pécsen  - Varga Anikó, Nagy András, Lendvai Gábor, lengab
 
"Szép, gyönyörű, kiváló", "olyan amilyennek lennie kellett erre a feladatra", "Úgy sikerült elvégezni a feladatot, hogy közben teljesen egyedit alkottak" - a zsűri gyakorlatilag csak szuperlatívuszokban beszélt a három fős csapat munkájáról, és hamar fény derült a dicsérő szavak okára, ugyanis...

"Olyan amilyennek lennie kellett erre a feladatra" - Lengabék storyboardja

 
A HungaroFlash fesztivál 300 ezer forintos fődíját ugyanis a város lelkét felöltöztető lengab, azaz  Varga Anikó, Nagy András és Lendvai Gábor alkotta csapat nyerte el. Második lett az Apolló mozi lerombolását megéneklő Pötyi Archív című munkája, ő 150 ezer forintot vihetett haza, és harmadik díjat képező 75 ezer forintot pedig az erdélyi gyerekek, azaz Szuniék vihették haza, akik a közönségdíjat is elnyerték.  Ezen felül minden döntőbe jutott alkotó 50 ezer forinttal lett gazdagabb, ennek örömére a díjkiosztó után a Trafikban mulattak a pályázók: a Ludditák koncertje után Dj Flinter törte az ütemeket.

A tíz pályamunkából álló, összefűzött etűdfilmet ide kattintva tudod megnézni.