A Csak a szél című filmdrámát, melynek munkacíme Szállnak a varjak volt, a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A Csak a szél egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. A magyar-német-francia koprodukcióban készült film vezető producerei Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film).

A Csak a szél című film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor februárban. Fliegauf, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forum-án elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealer-ért a Berliner Zeitung rangos díját, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, melynek fődíja az Arany Medve.

A film története nem kapcsolódik direkt módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film, amatőr főszereplőkkel készült: Toldi Katalinnal, Lendvai Gyöngyivel, Sárkány Lajossal, Toldi Györggyel. A mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb).


A filmet támogatta: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Szerencsejáték Zrt., Magyar Villamos Művek Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt. és az Eurimages. A Csak a szél világforgalmazója a The Match Factory.