A Nemzeti Filmintézet újabb összeggel, 2 millió forinttal támogatja a Csontláz című film második forgatókönyv-változatának fejlesztését. Fliegauf Bence következő filmterve szerzői alkotás, biohorror-elemekkel, és egy huszonéves antropológus nőről szól, aki elindul, hogy megkeresse Erdélyben eltűnt biológus apját.

Miközben a főszereplő az apja után nyomoz, megismeri annak felfedezését: a klímaváltozás következtében az ősi jégből kiolvadó élőlények képesek túlélni a hibernációt, nem csak az egyszerű organizmusok, hanem összetettebb élőlények is. A főszereplő kapcsolatba kerül az őslényekkel, de ekkor már nem ő irányítja a cselekedeteit, hanem egy, a jégből kiolvadó ismeretlen parazita.

Mood fotó a Csontlázhoz

A horror sokszor nagyon ijesztően hangzik, zombikra és vámpírokra asszociál az ember, holott készülnek transzcendentális filmek is például , amik szintén beleesnek ebbe a kategóriába. A Csontlázban van egy sci-fi vonal is, abban az értelemben, hogy sok klasszikus sci-fi látnokian előre vetítette azokat a folyamatokat, amik később beigazolódtak. Bizonyos dolgokat úgy mutatunk be, ahogy akár meg is történhetnek” – mesélte a film producere, Mécs Mónika.

A Csontláz februárban a Berlinale Co-Production Marketen is részt vett, ahová több száz filmterv közül válogatták be. A virtuálisan megrendezett eseményen az alkotók lehetséges partnerekkel és támogatókkal tárgyalhattak. “Hatvanan kerestek meg minket és ez a hatalmas érdeklődés is azt mutatja, hogy nagyon aktuális témáról van szó, ami mindenkit foglalkoztat. A világ minden tájáról akadtak érdeklődők, rengeteg európai kanadai, amerikai , de még új-zélandi cégel is beszéltünk.

Mécs Mónika producer / Fotó: Inforg-M&M Film

Producerek mellett különféle európai filmalapok is bejelentkeztek náluk, jelenleg az ajánlatok összegzésénél tartanak. Nemzetközi partnereket keresnek ugyan hozzá, de egyelőre magyarul képzelik el a filmet: “Ez még képlékeny, mert ha kapnánk egy nagyon jó ajánlatot, mondjuk Angliából, Kanadából vagy Amerikából, és hoznák az anyanyelvi színészeket, nagyobb neveket, meggondolnánk, hogy esetleg angolul készüljön el a film. De ez még egyáltalán nem biztos, a forgatókönyv is magyarul íródik.

A producer szerint április végére elkészülhet a végleges forgatókönyv, utána már csak finomhangolásokra és az angol fordításra lehet szükség.

Címlapkép: Fliegauf Bence a 2021-es Berlinalé díjátadóján / Fotó: Berlinale