Január 28. és február 3. között 5. alkalommal rendezték meg a BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A művészeti élet, a közélet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, magyar és nemzetközi zsűri öt kategóriában döntött a díjakról. Külön értékelte a filmeket, díjakat osztott a diák és nyugdíjas zsűri és a fesztivál közönsége is szavazhatott a legjobb filmre.

A fesztiválnak idén is volt magyar nyertese, Oláh Kata és Csukás Sándor Mignon című kisfilmje a 'Meztelen rövidség' kategória fődíjasa lett. A film főhőse a 80 éves Marika, akinek a társastánc és az édesség a legnagyobb szenvedélye. Jánossal, aki a táncban és az életben is a partnere, sorra járják az ország nyugdíjas klubjait, ahol bécsi keringőt járnak a közönség előtt.

A rövidfilmek kategóriájában egy másik magyar alkotás, az egyiptomi galambtenyésztőről szóló Koka, a hentes (r.: Máté Bence) is szerepelt. Nem kapott díjat Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje sem, amely a 'Meztelen remény' kategóriában versenyzett - itt egy másik sporttal kapcsolatos film, az orosz élsportolókról szóló Túl minden határon (r.: Marta Prus) nyerte el a fődíjat.

A kategóriák fődíjas filmjei:

Meztelen remény: Marta Prus Túl minden határon

Meztelen üzenet: Leon Lee Segélykiáltás a Kinai munkatáborból

Meztelen igazság: Christian Frei Genezis 2.0

Meztelen szenvedély: Erick Stoll & Chase Whiteside America

Meztelen rövidség: Olah Kata, Csukás Sándor Mignon

A különdíjak:

Meztelen remény: Cyril Aris A hinta

Meztelen üzenet: Simon Lereng Wilmont Ugatás a távolból

Meztelen igazság: Hans Block & Moritz Riesewieck Tisztogatók

Meztelen szenvedély: Jean Libon, Yves Hinant Isten engem úgy segéljen

A nemzetközi diákzsűri díját Hogir Hirori A hatástalanító című filmje kapta.

A nyugdíjas zsűri Hans Block & Moritz Riesewieck Tisztogatók című filmjét díjazta.

Közönségdíj: Daniel McCabe Ez Kongó

Forrás: BIDF / Borítókép: Mignon