A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo külön kiemelte a filmet az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért. Ez egyben azzal járt, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi. Az utóbbi hónapokban a film több elismerésben is részesült, közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.
 
A filmet mi is láttuk, kritikusunk így írt róla: „A fiatal rendező olyan biztos kézzel vezeti a színészeit és von be a történetbe, hogy az igen egyszerű közegben játszódó kisfilm odaszegez a vászonhoz. A nosztalgikus környezetben játszódó történetben iskolás kislányok befogadják az újonnan érkező osztálytársat, a szünetben kötéllel játszanak, a legmenőbb ékszer a Bécsből hozott karkötő és minden vágyuk, hogy az iskolai komolyzenei kórus tagjai legyenek. A Mindenki igazi mese, hiszen a gyerekek érvényesíteni tudják igazságukat, furmányosan tudnak túljárni a felnőttek, és elsősorban a karrierista karvezető eszén. Reméljük, a fiatal rendező egyszer igazi ifjúsági filmkészítésébe vág, és ismét lesz Bagamérink, meg gyilkosságunk a Palánk utcában."
 
 
A tokiói siker hatalmas szakmai elismerést és nagy lehetőséget jelent a fiatal alkotónak. A díjakat Naomi Kawase filmrendező adta át, aki a múlt hónapban Cannes-ban is adott át díjat magyar alkotónak: akkor Andrasev Nadja kapott harmadik díjat a Cinéfondation szekció versenyében A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért, amelyet szintén a Friss Húson láthatott először a magyar közönség.
 
Deák Kristóf a Friss Hús filmfesztivál keretében megrendezett második magyar pitchfórumon is nagy sikerrel szerepelt idén márciusban: A legjobb játék című filmterve kapta a fődíjat, a 300.000 forintos pénzdíjjal járó, Lovas Nándorról elnevezett elismerést. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét.
 
 
 
A tokiói Short Shorts 1999 óta létezik, a mostani, 2016. június 2. és 13. között megrendezett fesztivál volt a 18. kiadása. Mára az egyik legfontosabb rövidfilmes eseménnyé nőtte ki magát Japánban és Kelet-Ázsiában. A Grand Prix nyertese minden évben jelölhetővé válik az Oscar-díjra az ehhez egyébként szükséges kaliforniai moziforgalmazásban való bemutatás nélkül. A fesztivál versenyében, az animációs szekcióban idén szerepelt egy másik magyar alkotás is: Harsányi Hajnalka Hobart című 3D animációs kisfilmje.
 
Forrás: Dazoo