Bár az idei év elején némi elbizonytalanodás volt tapasztalható a fikciós sorozatok hazai és nemzetközi piacán, a Paprika Studios alkotóközösségének nem vette kedvét a kedvezőtlen folyamat, szilárd meggyőződésünk volt ugyanis, hogy a jó történetek végül legyőzik a gazdasági félelmeket és felülkerekednek a negatív piaci trendeken. Az év közepére aztán ismét az érdeklődés közzé pontjába kerültek a fikciós sorozat tartalmak, igazolást nyert, hogy az emberi történetek ereje örök. Üdítő élmény volt ilyen történeteket látnunk idén a Hypewriter döntőseitől is. Erős volt a mezőny, a pályaművek valóban nagyon nehéz döntés elé állították a zsűrit. Gratulálok a győztesnek, Anastasia Hoppanova koncepciója megérdemelten nyerte el a fődíjat” – mondta Erdős Ákos, a Paprika Studios Csoport vezérigazgatója.

Az idén hatodik alkalommal meghirdetett versenyre a világ minden tájáról, 6 kontinens 40 országából, közel 250-en jelentkeztek. A kétfordulós kiválasztási folyamat első szakaszába tizenöt pályamű jutott, amelyek alkotói online workshopon és elődöntőn vettek részt. Közülük került ki az a nyolc alkotó vagy alkotópáros, akik a zsűri és a közönség előtt mutathatták be ötleteiket.

Idén elvárás volt többek között, hogy a pályázatok összhangban legyenek a kelet-közép-európai kereskedelmi televíziós trendekkel, emellett fontos szempont volt az is, hogy a történetek olyan televíziós műfajokba ágyazva jelenjenek meg, amelyek széleskörű nézői érdeklődésre számíthatnak. Ennek megfelelve a döntőbe került pályaművek között akció, dráma, thriller, komédia, romantikus dráma, áldokumentumfilm és fekete komédia egyaránt megtalálható volt.

A fődíjas ötlet története egy festői kisvárosban játszódik, ahol feltűnik egy magát földönkívülinek valló nő, akinek csak egy összeesküvés-elmélet hívő, háromgyermekes egyedülálló apuka hisz. Miközben a nőnek el kell igazodnia az emberek számára kaotikusnak tűnő világában, elterjed a jövevény híre és a kormány ügynökei is igyekeznek a nyomára bukkanni. Mindenki azt találgatja, hogy a nő valóban földönkívüli-e vagy csak azt képzeli magáról...

A sorozat elképesztően fontos műfaj, rengeteg lehetőséget rejt magában, nem véletlen, hogy az utóbbi években a legnagyobb filmes alkotók is készítenek sorozatot. Mi most kifejezetten azokat az ötleteket kerestük, amelyeket lineáris tévén és streamingen egyaránt el tudunk képzelni, hiszen azok az igazán jó tartalmak, amik itt is és ott is jól mennek. A másik kiemelten fontos szempontunk az volt, hogy az ötlet eredeti legyen, és a nyertesben ezt meg is találtuk” – mondta Kolosi Péter, az RTL Magyarország tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese.

A sorozatötlet-pályázat nemzetközi zsűrijében Zomborácz Virág, az RTL Magyarország forgatókönyv írója, rendezője, Kolosi Péter, az RTL Magyarország tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese, Kristoffer Rus, a Paprika Studios Poland producere, valamint Trunkó Bence, a Paprika Studios kreatív igazgatója foglalt helyet.

Forrás és fotók: Hypewriter