A Párbeszéd Háza, a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja, melynek Faludi Film és Média részlege 19 éve tart filmklubokat. “Idén a kamerát a fiatalok felé fordítjuk és sorozataink középpontjába állítjuk a mindig élő kérdést: hogyan sikerül átadni nemcsak a generációk szintjén az értékeket, erkölcsi, kulturális eredményeinket – hogyan is állunk a fiatalokkal, és ők saját világunkkal? Egy-egy filmre írt sors, fejlődés- és visszafejlődés történet révén módot találunk arra, hogy ezeket a fiatalos feladatokat, örömöket olyan filmrendezők munkáival szemléltessük, tegyük élővé, kiknek művei nem vesztettek aktualitásukból – filmjeik és ők is örök fiatalok maradtak” - mondta el Kovács Ákos, médiakutató, a Faludi Film és Média vezetője.

A Faludi DOKU filmklub kilencedik éve szemlézi a magyar kortárs dokumentumfilm ajánlatait és eredményeit. A vetítéseket beszélgetés követi többnyire a művek alkotóival, szereplőivel. "A dokumentumfilmet, mint a társadalom velünk élő filmes lelkiismeretét faggatjuk, vonjuk kérdőre: képes-e még mindig arra, hogy elvezessen ismerős és idegen világokba úgy, hogy közben meg is értsünk valamit ezekből az elénk táruló tartalmakból. terekből, sorsokból? Reményeink szerint a megértésből akár együttérzés is fakadhat" - írják a szervezők.

Az első három alkalom:

Szeptember 22. - Kazan: Édentől Keletre, 110 perc, 1955
Apát keresünk, anyát keresünk, hogy gyermekek lehessünk. És mi van, ha nem találunk?

Szeptember 29. - Nagy Anikó Mária: Boxutca, 50 perc, 2016
Munkamánia, függőség, kiégés – új tételekkel folyik az évezredes licit a lelkekért. Kilépés és gyógyulás az újfajta menekülésből.

Október 6. - Mikhaël Hers: Amanda francia filmdráma, 107 perc, 2018
Davidnak át kell vennie hétéves unokahúga nevelését – amikor nem lehet felkészülni arra, hogy mi is a „nyitott jövő”.

Az alkalmakra a faludifilmedia.hu oldalon lehet regisztrálni, ahol a további program is megtalálható. A heti film és a zoom beszélgetés linkjét e-mailben kapják meg az érdeklődők.

Forrás: Párbeszéd Háza / Címlapkép: Édentől keletre