A Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivált idén 12. alkalommal rendezték meg a Puskin moziban és a Városháza udvarán. Az esemény évek óta a magyar rövidfilmek fontos bemutatkozási helye, a rendszerint telt házas vetítések mellett kiegészítő programok, pódiumbeszélgetések és workshopok várják a szakmabelieket és az érdeklődőket. A Filmhu és a Várkert Bazár közös szabadtéri vetítéssorozatának keretében ezúttal az idei Friss Húson díjazott alkotásokból válogatunk, sőt, három film kapcsán vendégeink is lesznek, akikkel a fesztiválélményeikről és a persze magukról a művekről beszélgetünk majd.

 

Diamond Beauty (r.: Korom Anna)

Orr- és mellplasztika, szájfeltöltés, póthaj és karomra hegyezett műkörmök – az ötvenes Máriának alig akad olyan felület a testén, ami nem lett mesterségesen átalakítva. A szíve azonban a régi, azóta össze van törve, hogy 30 évvel ezelőtt elhagyta őt az egyetlen igazi szerelme. A sors azonban most összematcheli őt Tinderen a férfival, aki nem ismeri fel benne a régi Máriát, ő pedig a nagy találkozás előtt további szépészeti beavatkozásokra készül, hogy sértetlen maradjon az inkognitója. A Nyertes Zsuzsa főszereplésével készült film az idei Friss Hús magyar versenyprogramjának fődíjasa, emellett pedig a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díját is megkapta.

Felfáztam (r.: Beleznai Márk)

Zoé most tölti be a harmincat, van stabil fiúja, tervben a közös jövő és látszólag minden sínen van, valami mégsem stimmel. Egy hosszúra nyúlt balatoni este alatt úgy dönt, végre átveszi az irányítást a saját élete felett. Beleznai Márk Cannes-t is megjárt Agapé című kisfilmjére rímel a legújabb munkája, amiben ismét az apró gesztusok, hosszú tekintetek és a kimondatlanul hagyott mondatok beszélnek a szereplők helyett. A július 17-i vetítésen vendégünk lesz Vetlényi Lili, a film főszereplője, aki a legjobb színésznő díját nyerte az idei fesztiválon.

Az utca másik vége (r.: Nagy Kálmán)

Ábel (Sáfrány Ágoston) azt állítja, hogy Bence (Zikkert Milán) zaklatja az iskolában, elvette a fülhallgatóját, cikizi a rajzverseny miatt, legutóbb pedig kövekkel is megdobálta. Bence szerint ez hazugság. Ábel és Bence apukája is Ábelnek hisz, egy idő után már pedig nem is az igazságkeresés válik fontossá. Nagy Zsoltot a legjobb színész díjával tüntették ki ezért az alakításáért az idei Friss Húson. A július 17-i vetítésen vendégünk lesz Nagy Kálmán, a film rendezője.

Apád (r.: Kühnel Szabó Anita)

Miki, a fiatal hegedűművész úgy érzi, képtelen megfelelni konok apja elvárásainak. Miután leszerepel egy előadáson, az elkeseredés arra vezeti, hogy öngyilkosságot kíséreljen meg. A fiú a furcsa purgatóriumban újra találkozik a frissen elhunyt apával, ketten pedig elindulnak Istenhez, hogy elbeszélgessenek vele. A film a legjobb magyar animáció díját nyerte, a július 17-i vetítésen vendégünk lesz a rendező, Kühnel Szabó Anita.

Cicaharc (r.: Varga Gábor)

Márkusné (Nagy Mari) és Kozákné (Pogány Judit) a függöny mögül leskelődő falusi nénik prototípusai. A magányos özvegyasszonyok egy vörös cicán vesznek össze: Kozákné megkedveli Márkusné házikedvencét és próbálja magához édesgetni az állatot. A két nő rivalizálni kezd a macska kegyeit keresve, miközben Varga Gábor rendező az elnéptelenedő vidék és az időskori magány jelenségeire is reflektál. Varga Gábor a legjobb 30 év alatti rendező díját nyerte az idei Friss Húson.

A július 17-i vetítésre jegyek itt, a július 18-i eseményre pedig itt kaphatók.

Borítókép: Várkert mozi / Forrás: welovebudapest.com