Milcho Manchevski legújabb filmje a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Pioneer Pictures közreműködésével készült, és több rangos díjat nyert a közelmúltban: a Cinequesten a legjobb játékfilm lett dráma kategóriában, a Mostra de Valencia Fesztiválról az  Ezüst Pálmát hozta el, a november 6-i Raindance Fesztiválon pedig Manchevski megkapta érte a  legjobb rendezésért járó díjat.  A film jelenleg az Európai Filmdíj egyik várományosa a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

A tavalyi Római Filmfesztiválon debütáló alkotást korábban is számos rangos filmfesztiválon bemutatták (teljes lista lent). Az erős vizualitású és mély érzelmi hatást keltő rendezők sorába tartozó Milcho Manchevski a velencei Arany Oroszlánt '94-ben elhozó Eső előtt című filmjével vált ismertté nemzetközi szinten.


 
 A stábban fontos pozíciókat töltöttek be magyar szakemberek: Dobos Tamás (operatőr), Szakács Györgyi (jelmeztervező), Kund Barbara (maszkmester), Tóth László (fővilágosító), Csepregi Gergő (focus puller), Szále Ferenc gyártásvezető, Józsa László (associate producer), Major Csaba (hangmérnök), valamint Kemény Ildikó és Peták Eleonóra producerek.
 
A Fűzfa (Willow) egy többrétegű, fikciós utazás a termékenység és a terméketlenség útvesztőiben. A nézőt hosszú útra viszi a 17. század kuruzsló és mitikus megtermékenyítő rituáléitól  kezdve a napjainkban megosztó témának számító adoptálás és abortusz kérdéséig.A film, amelynek központi szimbóluma a fűzfa, a szerelem és bizalom három egymásba fonódó etűdje.

Egy középkori faluban élő meddő pár, Milan és Donka balladai történetét Branko, a taxisofőr és a tiszta lelkű Rodna szerelmi drámája követi, akik szintén a fogantatás nehézségeivel, majd ikreik elvesztésével kényszerülnek megküzdeni. A harmadik történet főszereplője Rodna nővére, Bojana, akinek örökbefogadási kálváriáját és az azzal járó lelki traumát kísérhetjük figyelemmel. A történetekben a babona és a szegénység együtt jár a lojalitással, a reménnyel és az élet mindenek feletti szeretetével.
 
A film hazánkban december 20-án egy exkluzív interjúval egybekötött premierrel mutatkozik be a Budapest Film forgalmazásában, a Távmoziban.