A nyitóeseményen, április 6-án 18:00 órától betiltott filmekről és egy izgalmas életpályáról lesz szó, a Bástyasétány hetvennégy című film vetítése után Gazdag Gyula lesz a vendég egy közönségtalálkozó keretében. A hosszú éveken át Amerikában élő és tanító rendezővel Víg Emőke filmesztéta beszélget majd. Ezt követően június 4-ig keddenként 18 órától kerül sor a filmszemináriumokra, és minden előadás előtt levetítik a rendezővel az adott filmről nemrég készült interjút is.

A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magával ragadják a nézőt.


Az elkészülésükkor dobozba zárt filmek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte. Gazdag Gyula díjnyertes alkotásainak köszönhetően került a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is. Az elmúlt években a Nemzeti Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították. Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben, díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitges-ben.


Gazdag Gyula a University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. A művészt 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választották.

A filmek előtt Víg Emőke tart bevezetőt, Gazdag Gyula pedig kifejezetten a jelenlegi retrospektívhez készült, rövid, előre rögzített interjúkban beszél a filmek születéséről.

A teljes program:

A vetítések 18 órakor kezdődnek.

 

Forrás: NFI.HU/MOME