Port Ferenc, a Budapest Film vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a korábbi üzemeltető, az Est Produkció visszaadta a mozit, miután a szükséges felújítást mégsem tudta vállalni, mondván, hogy a felújítására szánt több tízmilliós összeg túl hosszú idő alatt térülne meg. „A Toldi nem fog megszűnni. Arra törekszünk, hogy változatlan profillal és lehetőleg személyzettel működjön majd úgy, mint korábban. Azt szeretnénk, hogy a közönség semmit se vegyen észre az üzemeltető cseréjéből. Emellett vállaljuk az Est Média összes kötelezettséget”, nyilatkozta akkor Port Ferenc.

Alternatív maradjon a Toldi!

Mint most elmondta, az akkor az art-mozi pályázaton elnyert 50 millió forint időközben elveszett. A felújításra ugyanis, mint később kiderült, közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, ez pedig "nem bizonyult sikeresnek". Most új forrásokat kell keresni. Ugyanakkor Port úgy véli, hogy a 15 éve alternatív üzemeltetők által irányított Toldi mozit jó lenne ebben az alternatív hálózatban megtartani, céljuk tehát a pályázat kiírásával elsősorban az, hogy kiderüljön, van-e erre a feladatra vállalkozó. Arra a kérdésre, hogy sikertelen pályázat esetén mi lesz a mozi sorsa, Port Ferenc elmondta, hogy akkor kell majd erről dönteni, ha ez a helyzet ténylegesen előáll. Azt mindenesetre lehet tudni, hogy egy rendelet szerint az épületben csakis artmozit lehet üzemeltetni, tehát más jellegű célra nem használható.

Nem lehet nagyon üzemszerű
A jellegzetes homlokzat

A pályázat beadásának határideje: 2006. április 28. 12 óra. A pályázati anyag átvehető a CineReal Kft. irodájában 10.000,- Ft + ÁFA összegű regisztrációs díj ellenében. (1027 Budapest, Horvát utca 14-24. B. recepció VIII. emelet)

City, Szittya, Toldi - melyik út hová vezet?

1932-ben nyílt meg a Vilmos császár útján a City mozi, ahogy akkoriban szokás volt: 2 másik mozi engedélyét vonták össze ennek érdekében. A City Film Rt. filmforgalmazó és -kölcsönző cég üzemeltette, amelyet Winter Sándor alapított az OSSO cég felvásárlásával és 50.000 pengő alaptőkével. A vállalkozás rövid ideig működött. Üzletileg ugyanis sikertelen mozidarabokat mutatott be. Már ebben az időben rájöttek arra, ami ma is jellemzőnek mutatkozik a mozira: csak akkor maradhat életben, ha a többi filmszínháztól eltérő műsort kínál, és nem annyira üzemszerű a működése. A banki negyed hétköznapi nyüzsgése ugyanis - a 30-as évektől máig érvényesen - délutánra ellankad, és éppen a filmnézésre alkalmas időszakban a városrész kiüresedik, vagy csak a közlekedés áthaladó szakaszává válik.

Ahol megállt az idő
Miss Magyarország 1932-ben, ugyanazon ajtónál
'44-ben új idők köszöntöttek az országra, ekkor a Cityből Szittya mozi lett, később újra City. Rövid ideig Úttörő néven is működött, majd City-Toldi lett belőle.

Mai napig viseli egyik terme Gémes György nevét, aki a hatvanas évek végétől 1977-ig a Toldi Mozi legendás üzemvezetőjeként dolgozott. Egy filmes műhely tervét dédelgette, és sok betiltott filmet is bemutatott, elsősorban a Balázs Béla Stúdió munkái közül. Ezeken a vetítéseken "zsúfolva volt a mozi, fűszálat nem lehetett leejteni a Bajcsy-Zsilinszky úton", nyilatkozta Gémes egy interjúban. Az addig egytermes filmszínház több termessé alakítására is megvoltak a tervek, de végül hiába fogadták el azokat, a finanszírozást végül megtagadták, és persze Gémes személyét is. "Ez egy kulturális központ lett volna. A filmes kulturális központ. Főleg azért, és olyan szempontokból, hogy a magyar alkotók információt és sikert kapjanak. Hogy látható legyen, amit alkotnak. Függetlenül attól, hogy utána mikor tiltják be, miért nem tiltják be a filmjeiket."

A kisteremmel egészen a 90-es évekig kellett várni, '92-ben vette át a Balázs Béla Stúdió az üzemeltetést. Durst György vezetésével ekkor választották ketté az addig egyetlen vetítőtermet. Azóta sem költöttek a mozira nagyobb összegeket. Amikor a BBS leszálló ágba került, kénytelen volt a mozitól is megválni. 2001. júliusától nagy reményekkel indulva az Est Média Kft. kezdte irányítani. Az artmozi pályázaton nyertek is 50 millió forintot (a legnagyobb összeget a pályázók közül) az elkerülhetetlen felújításra. Ez is mutathatja, hogy a döntnökök a Toldit fontos színfoltnak tartották Budapest kultúrájában. A költségvetés már megvolt, amikor kiderült, hogy a felújításra közbeszerzési pályázatot kell kiírni, ami jelentősen megbolondította a dolgokat, és végül az Est Média mégsem tudta vállalni az ezzel járó költségeket.

Régi idők mozija
A mozi előtere 1981-ben

2004 októberétől a Budapest Film, mint tulajdonos üzemelteti a mozit, mely olyan jelentős eseményeknek ad otthont, mint a Titanic Filmfesztivál, a Verzió és az Inforg nap. Emellett sokféle egyéb, tematikus  fesztivált, filmhetet is tartottak itt. Emlékezetes esemény volt például 2002. szeptember 16-án a Megáll az idő bemutatójának 20 éves évfordulója. A film számos alkotója, a rendező Gothár Péterrel együtt jelen volt a zsúfolásig megtelt moziban. 

E cikk szerzője akkoriban jegyszedőként élte békebeli mindennapjait a Toldiban. A változás és állandóság harcaiban a mozi minden idők emlékét megőrzi. És most, az alternatív kultúra egyik utolsó bástyája ismét alternatívát keres.