Miután elkészítette az 1871-es Jóbarátokat, Grosan Cristina ismét egy sorozaton dolgozik. Az angyalcsináló (Angelmaker) alapját a tiszazugi méregkeverőnők története ihlette, de Cristina egy kis kutatás után rájött, hogy szülővárosa mellett, Aradon, sőt már a 19. századi Temesváron is zajlottak hasonló esetek. A sorozat középpontjában bábák egy csoportja áll, akik igény szerint kevertek ki mérget az őket felkereső asszonyoknak, hogy az erőszakos férjeiket meg tudják ölni. Az író-rendező régóta szeretne filmet készíteni a magyar-román határon, bízik benne, hogy Az angyalcsináló végre valóra váltja ezt az álmot.

Grosan Cristina a sorozattervét a napokban induló horvát Slano Film Days workshopján fejleszti, a végső pitch pedig az augusztusi Szarajevói Fesztiválon megrendezett Cinelink Drama programjában zajlik majd. A nyertes projekt 15000 eurós támogatásban részesül, a legjobb pitchet pedig meghívják Göteborgba, egy hasonlóan rangos televíziós pitchfórumra. A Cinelink Drama mellett szintén a Slano Film Daysen tartják a Cinelink Koprodukciós fórumot is, ahol Gyimesi Anna a Puha órák című filmjén dolgozik, mielőtt Szarajevóban prezentálja.

A horvát filmes esemény programjában egy harmadik magyar alkotót, Horvát Lili filmrendezőt is vendégül látják, többek közt Alfonso Cuarón, Ruben Östlund, Pawel Pawlikowski és Michel Franco társaságában. A Film Talks program egyik előadójaként fog a közönségnek az eddigi munkáiról, és a legújabb filmtervéről (angol címén My Notes on Mars) mesélni.

Forrás: Grosan Cristina, Sarajevo Film Festival, Slano Film Days 
Címlapfotón: Grosan Cristina / Fotó: Petr Salaba (Laokoon)